Casa Naţională de Pensii Publice şi-a actualizat serviciile electronice, astfel că oamenii pot verifica acum online ce vechime au acumulat în anii de muncă, dar şi dacă angajatorul le-a plătit contribuțiile pentru pensie.
Persoanele care ies la pensie pot verifica câți ani au de vechime pe piața muncii online
În România, pentru a beneficia de pensie, îți reamintim ca este necesar să îndeplinești 2 condiții esențiale: să ajungi la vârsta de pensionare și să ai un stagiu complet de cotizare.
Orice salariat din România îşi poate crea un cont de utilizator pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) pentru a afla ce vechime în muncă a acumulat pentru pensia de stat.
Odată creat contul, poţi afla rapid vechimea acumulată, prezentată fie ca situaţie lunară, fie ca situaţie anuală
Trebuie să îți faci un cont online pe site-ul CNPP, pentru a putea vedea vechimea ta în muncă din evidențele autorităților. În acest sens, se completează un formular online care apoi trebuie tipărit și prezentat, împreună cu actul de identitate (original și copie), la orice casă locală de pensii.
Ulterior, vei primi un e-mail prin care vei putea seta parola contului, după care vei putea accesa efectiv contul tău din site-ul CNPP.
Structura formularului este următoarea:
- Date de identificare:
- Numele şi prenumele
- CNP
- Adresa de e-mail
- Act de identitate
- Adresa de domiciliu.
- Se introduce text (Cod CAPTCHA)
- Se apasă butonul de finalizare formular.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
- După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.
Pentru obținerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse următoarele etape:
- Se semnează cererea;
- Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra contul;
- Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere.
Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeși pe butonul „Autentificare” din colțul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul și parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.
Odată intrat în cont, vei avea la dispoziție un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.
În acea secțiune, poți alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidențele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare.
Persoanele care sunt angajate vor putea avea acces online la Revisal pentru a-și descărca adeverința de vechime
Conform HG 1.164/2022 care a fost adoptat ca urmare a Legii nr. 144/20022 se stabilește că, pentru a avea acces online salariații sau foștii salariați, vor trebui să obțină numele de utilizator și parola pentru acces fie prin depunerea documentației fizic, fie online. Cum vor putea accesa angajații platforma?
HG-ul prevede că obținerea numelui de utilizator și parola pentru registru se va putea face în nume propriu sau prin împuterniciți, dacă dețin o procură specială în acest sens.
Inspecția Muncii a pus în consultare publică proiectul tehnic al REGES-ONLINE, care va trebui să fie gata până la sfârșitul anului viitor și care va schimba radical experiența utilizatorilor actuali.
Platforma REGES-ONLINE trebuie să permită înregistrarea și autentificarea utilizatorilor persoane fizice și persoane juridice deopotrivă.
Astfel că, modulul salariat în noua platformă va presupune următoarele:
- Fiecare persoană fizică, salariat/fost salariat din România, va avea posibilitatea să acceseze sistemul și să își verifice propriile informații privind relațiile de muncă curente/ precedente.Informațiile la care va avea acces salariatul vor fi cel puțin următoarele: contractele de muncă și toate operațiunile conexe privind relația de muncă cu angajatorul (detașări, sporuri, acte adiționale, transferuri, încetări etc.). Dreptul de acces se va limita la vizualizarea, descărcarea şi tipărirea acestor date, precum şi la generarea online şi descărcarea unui extras din registru.
- „ Se urmărește astfel îmbunătățirea transparenței și asigurarea unui nivel suplimentar de validare a informațiilor introduse de către angajatori direct de la persoane interesate- angajați.
Din punct de vedere funcțional acest modul trebuie să asigure minim:
- Posibilitatea vizualizării informațiilor introduse de către angajatori, minim: o datele introduse din 2006 conform Hotărârii Guvernului nr. 161/2006 vor fi importate în platformă și vor fi accesibile salariaților sub forma unei arhive electronice o datele introduse conform Hotărârii Guvernului nr. 500/2011 și datele înregistrate conform dispozițiilor HotărâriiGuvernului nr. 905 din 2017 – actualul mod de lucru o datele noi introduse de către responsabilii angajatorilor utilizând noul sistem REGES-ONLINE, în timp real. În momentul adăugării, modificării, corecției datelor privind un contract de muncă în derulare utilizatorul salariat va fi notificat automat de către sistem asupra operațiunii realizate, conform schemei de notificări selectate
- Posibilitatea vizualizării direct din interfața platformei a istoricului modificărilor asupra unei operațiuni realizate de către angajator, cel puțin în ceea ce privește informații de tip modificare și momentul realizării modificării.
- Posibilitatea de a descărca un extras al datelor introduse de către angajator(i) minim în format .xlsx, .csv, .pdf.
Sursă: ziarulunirea.ro