Pensii 2023. Marcel Boloș face un anunț important: ”Poate fi un obstacol pe viitor”

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 feb 2024, 03:25

Marcel Boloș face un anunț important: ”Poate fi un obstacol pe viitor”

Sursa: PixaBay

Pensii 2023. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a făcut un anunț cu privire la plafonul de 9,4 din PIB pentru pensii.

Pensii 2023. Marcel Boloş a declarat că problema actualizării şi majorării pensiilor nu ar putea să fie rezolvată în condițiile în care România ar rămâne cu plafonul de 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii. 

Citește și: Veste bună pentru pensionari: Anumite persoane urmează să primească mai mulți bani la pensie. Se cere recalcularea pensiilor speciale

Marcel Boloș face un anunț important: ”Poate fi un obstacol pe viitor”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a făcut un anunț cu privire la plafonul de 9,4 din PIB pentru pensii
[Sursa: PixaBay]

Plafonul de 9,4% din sistemul de pensii este considerat de către Marcel Boloş un obstacol pentru viitor, ba chiar mai mult, acesta a declarat că nici reducerea pensiilor speciale nu ar ajuta în această situație deoarece Guvernul trebuie să ia an de an decizii pentru majorarea pensiilor, în cazul în care indicele nu este înlocuit.

Plafonul de cheltuieli de 9,4% din PIB pentru sistemul de pensii cuprinde și pensiile speciale, astfel încât majorarea pensiilor este îngreunată.

”Plafonul de 9,4% pe care îl avem pentru cheltuielile din sistemul de pensii, incluzând şi pensiile speciale, poate fi un obstacol pe viitor, dacă Guvernul ar trebui să ia an de an măsuri de actualizare sau de majorare a pensiilor pentru a răspunde fie unei evoluţii ascendente a inflaţiei sau a altor influenţe care sunt la nivel macroeconomic. Ar trebui Guvernul, în funcţie de acestea, să actualizeze sau să majoreze pensiile.  Termenul pentru care noi avem acest plafon de 50 de ani este unul care e pe termen foarte lung, să menţii astfel de plafon de cheltuieli, în condiţiile în care media acestui plafon de cheltuieli în statele europene ajunge undeva în jur de 13% din PIB”, a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Acesta a explicat că nu se dorește ca plafonul să fie eliminat, ci indicatorul să fie schimbat. „Noi ne-am gândit să fie ponderea transferurilor de stat către bugetul asigurărilor sociale în PIB la un anumit procent. Încă nu-l avem stabilizat acest procent. Noi am dori să îl înlocuim cu un alt indicator ca să lase liberă decizia Guvernului pe viitor în privinţa actualizării pensiilor, să nu ajungă acest indicator ca să fie un blocaj sau să frâneze măsurile acestea pe care Guvernul ar trebui să le decidă în perioade cum este acesta de evoluţie a ratei inflaţiei”, a precizat Boloş, potrivit g4media.ro.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Citește și: Vor fi tăiate sau nu pensiile românilor? Marcel Ciolacu a făcut anunțul care îi va afecta pe unii pensionari: “România trebuie să facă anumite reforme”

Alte state nu UE nu au acest plafon

Alte state nu UE nu au acest plafon
[Sursa: PixaBay]

Se dorește ca acest indicator de 9,4% să fie modificat pentru a lăsa libera decizie a Guvernului în momentul în care se dorește actualizarea pensiilor. Nu se vrea ca acest indicator să ajungă o problemă sau să frâneze măsurile pe care Guvernul ar trebui să le decidă în perioade cum este acesta în privința inflației. 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că nu există un astfel de plafon în alte state UE. Pot să spun cu siguranță că noi avem sistemul de  pensii speciale  și legile acestea și rate de înlocuire, procentele după care se calculează aceste pensii comparabile cu celelalte state membre. Problema de fond e discrepanţa între sistemul de pensii speciale cu rate de înlocuire a veniturilor foarte eterogene, de la procente care variază între 60%, până la 85%, când dincolo, în sistemul de pensii general, procentul despre care noi discutăm, este de 43,5%, deci aici este problema pe fond a României”, a declarat, marți.

Citește și: „Revizuirea numărului de bugetari”. Ce se întâmplă cu angajații statului din cauza găurii bugetare de 20 de miliarde de lei