Pensii 2023. Unii români vor primi bani în luna aprilie, fiind vorba de o sumă de aproximativ 100 de miliarde de lei. Valoarea celui mai mare cont este de 1,62 miliarde de lei.
Pensii 2023. Bani pentru opt milioane de români, în luna aprilie
Suma de aproximativ 100 de miliarde de lei va intra în conturile pensiilor din Pilonul II. Conform Autorității de Supraveghere Financiară, cei aproximativ opt milioane de oameni care participă la sistemul de pensii administrate privat, însemnând Pilonul II, au virat, în fiecare lună din anul 2022, suma de
În momentul de față, în conturile celor care administrează Pilonul II de pensii există suma de aproximativ 100 de miliarde de lei, fiind vorba de banii a peste 7,9 milioane de români, cei care cotizează la pensia obligatorie administrată privată.
Citește și: Tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni. Decizia vine după mai multe zile de amânare
În anul 2022, suma persoanelor care contribuie, în fiecare lună, la pensia obligatorie a crescut de la 7,79 de milioane de persoane la 7,96 de milioane. Prin intermediul celor aproximativ 170.000 de persoane care s-au alăturat Pilonului II de pensii, fondurile actuale au ajuns la 96,49 de milioane de lei.
Ce români au rate mai mici la bănci
După luni de zile în care ratele la bancă au explodat, iar unele persoane s-au trezit că aproape s-a dublat suma pe care trebuie să o dea băncii în fiecare lună, unele rate au scăzut.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Indicele ROBOR se menține sub 7% și, începând cu luna aprilie, ratele persoanelor care au optat pentru credite cu dobânda calculată cu ROBOR au mai scăzut.
Marți, 4 aprilie, indicele ROBOR, cel în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei care au o dobândă variabilă, a scăzut, ajungând la valoarea de 6,84% pe an. Luni, 3 aprilie, acesta fusese de 6,85% pe an, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României.
La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni era de doar 3,02% pe an. La începutul anului 2023, acesta a ajuns să fie de peste două ori mai mare, ajungând la valoare de 7,56%.
Datorită schimbărilor, unele rate lunare au scăzut, dar, din nefericire, diferența nu este una care să se simtă prea mult în buzunar. Spre exemplu, unele rate au scăzut cu puțin peste 100 de lei, o sumă mult prea mică, dacă o raportăm la toate scumpirile care încă au loc în România.