Pensii 2023. Recalcularea pensiilor nu va scădea suma pe care vârstnicii o primesc

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 ian 2024, 03:30

Recalcularea pensiilor nu va scădea suma pe care vârstnicii o primesc

Sursa: PixaBay

Pensii 2023. Președintele Casei de Pensii a anunțat că în urma procesului de recalculare a pensii, acestea nu vor scădea, ba mai mult, acestea vor crește.

Pensii 2023. Actul normativ urmărește ca această recalculare să reajusteze pensiile, iar din acest motiv, valoarea pe care un pensionar o primește nu va avea cum să scadă.

Citește și: Anunt important despre pensii! Șeful Casei de Pensii: ”Toate aceste calcule se vor face până în luna septembrie”

Recalcularea pensiilor nu va scădea suma pe care vârstnicii o primesc

Recalcularea pensiilor din țara noastră a devenit un subiect dezbătut în România, iar vârstnicilor le este frică că acest proces va putea să le scadă venitul lunar. Președintele Casei de Pensii a decis să ofere mai multe detalii despre procesul de recalculare a pensiilor, acesta a anunțat că recalcularea pensiilor nu înseamnă o scădere a veniturilor financiare, ci o nivelare a lor. 

Mai mult, Daniel Baciu, a declarat că procesul de recalculare va veni în ajutorul persoanelor ce au ieșit la pensie în perioade diferite, pe aceeași contributivitate, însă au pensii diferite. Pensiile de la nivel superior nu vor scădea, însă nici cele care sunt mici nu își vor scădea venitul, chiar vor ca pensia acestora să crească.

„Dacă facem referire numai la indicele de corecție, care în ultimii 3 ani de zile a avut o valoare mare față de anii anteriori, vedem într-adevăr o diferență între pensionari în funcție de momentul în care a ieșit la pensie.

Lucrul acesta încercăm să-l facem, dar asta va însemna că pensiile care sunt în interiorul aceluiași număr de puncte, vor crește pensiile mici față de pensiile la un nivel superior”, a declarat președintele Casei de Pensii, conform playtech.ro.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Citește și: Cine sunt românii ce s-ar putea pensiona după 25 de ani de muncă. Iată ce condiții trebuie să îndeplinească

Recalcularea pensiilor se va face după evaluarea dosarelor

Toate calcule necesare pentru recalcularea pensiilor se vor face până în luna septembrie. Primul pas pe care 1.000 de angajați îl fac este să evalueze fiecare dosar, în prezent existând 4,7 milioane de dosare, în prezent fiind 3,5 milioane de dosare au fost evaluate.  

„Acest proces de evaluare este unul premergător recalculării tuturor dosarelor de pensie aflate în plată, care se va face în baza noii legi a pensiilor privind sistemul public de pensii.

Colegii mei lucrează foarte intens, am depășit 75%, ne apropiem de un procent de aproape 80%, pot să spun că unele case de pensii au depășit chiar 80% din numărul total de dosare pe care le au de evaluat (…). Sperăm ca până la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie să finalizăm acest proces de evaluare, care este foarte important.

Urmărim două lucruri foarte importante: în primul rând, corectăm toate dosarele aflate în plată, separăm stagiile de cotizare contributive şi necontributive, pentru că noul act normativ va avea o nouă componentă de contributivitate față de ce avem în

prezent (…). Avem deja angajați, 1.000 de oameni lucrează special pentru această operațiune. În momentul de față, numărul total de dosare de evaluat este undeva la 4,7 milioane și ne apropiem de 3,5 milioane de dosare evaluate.

Recalcularea se va face după ce vom avea toate aceste dosare evaluate.”, a declarat preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit ziarulunire.ro