Gabriela Firea a declarat că, din 2024, românii cu pensii mici vor beneficia de majorări. Este vorba despre cetățenii care primesc indemnizație minimă socială.
Mamele cu mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare din 2024
Din 2024, peste 1,2 milioane de cetățeni vor primi aproape 900 de lei în plus la pensie! Dacă stagiul de cotizare este împlinit, respectiv 35 de ani, pensionarii ar urma să beneficieze de 1.960
Mamele vor putea ieși mai devreme la pensie în funcție de numărul de copii pe care-i au. Așadar, dacă se adoptă legea, vârsta de pensionare va scădea cu câte șase luni pentru fiecare copil.
„Pensiile vor crește în 2024! Am votat în Senat proiectul prin care se face dreptate pentru seniori și pentru “eroinele” acestei țări. Mamele cu mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil. De exemplu, dacă a născut trei copii, o mamă va ieși la pensie mai repede cu 1 an și jumătate.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Noua Lege elimină inechitățile între persoanele care au muncit și au contribuit la fel, dar au pensii diferite. De anul viitor, aceste pensii vor fi egale! De exemplu, o femeie și un bărbat, ambii pensionari și cu 22 de ani stagiu de cotizare, primesc acum pensii diferite, 1.428 de lei, respectiv 1190 de lei. Prin noua lege, din septembrie 2024, ambii vor primi aceeași pensie de 1.620 de lei”, este o parte din anunțul făcut de Gabriela Firea, pe Facebook.
Citește și: Când intră pensiile pe card în decembrie 2023? Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii
Cum se vor majora pensiile din 2024
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a declarat că majorarea pensiilor este variabilă și depinde de fiecare pensionar și de istoricul profesional pe care-l are. Din 2024, ar urma să fie majorate aproape trei milioane de pensii.
„În anul 2024, vom avea două creşteri de pensii. Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii – vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecţie pe care l-a avut în momentul ieşirii la pensie. Deci nu mai este o creştere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creştere în funcţie de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus”, a declarat Daniel Baciu.
Când legea va fi publicată în Monitorul Oficial, vor fi angajate noi credite bugetare pentru noul soft. Până atunci, acest lucru este imposibil deoarece legea nu este finalizată și publicată.
După ce va fi publicată legea, vor fi stabilite normele acesteia în termen de maxim trei luni. Ulterior, se va face un nou program informatic care să respecte punctele noii legi a pensiilor.