Plata pensiei alimentare a devenit un subiect larg dezbătut în țara noastră, mai ales în cazurile în care persoana responsabilă încearcă să se sustragă de la această obligație. Este bine de știut faptul că în România pensia alimentară este plătită până la vârsta de 18 ani, chiar și până la vârsta de 26 de ani în cazul în care tânărul decide să-și continue studiile.
Ce se întâmplă cu pensia alimentară în cazul în care cei doi părinți nu au fost căsătoriți legal
Dacă în cazul unui divorț, atunci când cei doi soți decid desfacerea căsătoriei la un notar public, modalitatea de executare a obligației de întreținere, dar și cuantumul pensiei alimentare vor fi stabilite în acel cadru legal, în cazul părinților necăsătoriți situația este diferită.
Citește și: Model de cerere pentru tichetele educaționale acordate elevilor în anul 2023- 2024. Lista actelor necesare
”În situația în care părinții nu au fost căsătoriți, precum și în situația în care aceștia aleg să divorțeze în fața instanței de judecată, instanța va fi cea care va stabili modalitatea de executare a obligației de întreținere, precum și cuantumul pensiei de întreținere, dacă stabilește executarea prin echivalent bănesc a obligației de întreținere”, susține avocatul Teodora Croitoru, în exclusivitate pentru KanalD.ro.
În funcție de decizia instanței, părintele obligat să plătească pensia alimentară, va trebui să achite fie o sumă, fie într-o cotă procentuală din venitul părintelui obligat să o
plătească. Potrivit sursei citate anterior, pensia de întreținere va fi de până la o pătrime din venitul lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii și o jumătate pentru trei sau mai mulți copii.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Ce riscă persoana în cauză dacă nu respectă plata pensiei de întreținere
Deși există și cazuri în care persoanele în cauză apelează la diferite tertipuri pentru a scăpa de plata pensiei alimentare, însă autoritățile vin cu un avertisment în acest caz. Este bine de știut faptul că cei care nu plătesc pensia alimentară timp de trei luni, riscă chiar și închisoarea de la șase luni la trei ani.
” Neplata, cu rea-credință, timp de trei luni, pentru o pensie de întreținere, stabilite pe cale judecătorească, constituie infracțiune potrivit prevederilor art. 378 din Noul Cod Penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Pentru a se pune în mișcare acțiunea penală este nevoie de formularea unei plângeri penale prealabile din partea persoanei vătămate”, a mai transmis avocatul Teodora Croitoru.
Citește și: Obligațiile financiare în cazul unui divorț: pensie alimentară, împărțirea bunurilor
Există și varianta în care inculpatul își îndeplinește obligațiile înainte de începerea urmăririi penale, motiv pentru care fapta acestuia nu va mai fi pedepsită. Potrivit sursei menționate anterior, sumele datorate cu titlu de pensie de întreținere pot fi executate silit.
Avocata Teodora Croitoru ține să menționeze faptul că nu există nicio situație prevăzută de lege în care părintele să fie scutit de plata pensiei de întreținere în funcție de job-ul sau de activitatea pe care o desfășoară.
În cazul unui părinte cu un venit net în valoare de 1.981 de lei și cu un singur copil, va trebui să plătească o pensie alimentară de 495 de lei. În cazul în care acesta trebuie să plătească pensia alimentară pentru doi copii, va datora suma de 330 de lei pentru fiecare copil.