Pensii dublate în anul 2024: „Vor crește semnificativ” Anunțul făcut de ministrul Muncii

Author: Diana Bostan
Actualizat: 07 nov 2023, 14:05

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în anul 2024

Sursa: Pexels.com

Vești bune pentru unii pensionari. Pensiile vor crește semnificativ în anul 2024, iar pentru unii seniori pensiile vor fi dublate.

Ministrul Muncii vine cu vești bune pentru pensionari în anul 2024. Pensiile vor fi majorate în două etape, iar în unele cazuri pensiile vor fi chiar dublate.

Pensiile vor fi dublate în anul 2024

Guvernul României își dorește să rezolve inechitățile din sistemul românesc de pensii. Astfel că pensiile vor fi majorate de două ori în anul 2024, prima majorare urmând să aibă loc de la data de 1 ianuarie 2024, iar a doua majorare în luna septembrie.

Pentru bătrânii cu venituri mici, pensiile ar putea fi chiar dublate.

Citește și: Alocațiile se vor majora începând cu anul 2024. Valoarea acestora va depăși 700 de lei pentru o anumită categorie de copii

Prima majorare va avea loc pe data de 1 ianuarie 2024, iar pensiile vor fi mărite în raport cu rata inflației, adică o creștere de 14%.

În luna septembrie unii români se vor bucura de o altă majorare, după recalcularea pensiilor, creșterea fiind una semnificativă de 40%. În unele cazuri pensiile vor fi dublate.

"Vor crește semnificativ, plecând de la cele 3 elemente care formează punctul de pensie și anume punctele de contributivitate, punctele necontributive și punctele de stabilitate", a susținut Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Inechitățile din sistemul românesc de pensii vor fi soluționate

Prin adoptarea acestor soluții, Guvernul României urmărește soluționarea inechităților din sistemul românesc de pensii. De exemplu, o persoană care a lucrat timp de 35 de ani pe salariul minim, beneficiază acum de o pensie în valoare de 1.100 de lei. De la data de 1 ianuarie 2024, pensia va fi mărită cu suma de 149 de lei, iar din septembrie aceeași pensie ar putea ajunge la 2.000

de lei.

"Vom avea 0,5 puncte de pensie pe an, pentru cel care a cotizat peste 30 ani 0,75. Îi incurajam pe cei care au contribuit si cei care au muncit sa aiba pensii mai bune", a mai declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Cu cât crește vârsta de pensionare din 2024

.Pentru femeile care au născut sau care au adoptat copii, vârsta de pensionare ar urma să scadă în funcție de numărul copiilor. Pentru fiecare copil în parte, vârsta de pensionare ar urma să scadă cu câte șase luni. Despre această inițiativă a vorbit și premierul Marcel Ciolacu, legea urmând să fie aplicată atât pentru mamele care au născut, ci și pentru mamele care au decis să adopte copii.

Conform spuselor premierului Ciolacu, noua lege a pensiilor își propune să corecteze inechitățile și să majoreze pensiile mici, urmând să fie aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2024.