Pensii mai mari cu 80% după recalculare. Anunțul făcut de președintele Casei Naționale de Pensii

Autor: Diana Bostan

Pensii mai mari cu 80% pentru unii români

Sursa: Pexels/ Arhivă

Daniel Baciu vine cu vești bune pentru pensionari. Președintele Casei Naționale de Pensii a anunțat cine va beneficia de pensii mai mari cu 80% după recalculare.

În contextul recalculării pensiilor pentru anul 2024, Președintele Casei Naționale de Pensii a oferit informații relevante despre progresul procesului de digitalizare a dosarelor. Daniel Baciu anunță majorări de 80% pentru unii pensionari.

Digitalizarea dosarelor de pensie a atins pragul de 95%

În cadrul procesului de recalculare a pensiilor pentru anul 2024, directorul Casei Naționale de Pensii a furnizat informații îmbucurătoare cu privire la stadiul digitalizării dosarelor.

Potrivit acestuia, aproximativ 95% dintre dosarele de pensie au fost deja digitalizate și introduse în sistemul electronic.

„Practic noi facem două operaţiuni: dosarele sunt trecute într-un format electronic de ultimă generaţie, de colegii care lucrează exclusiv pentru această operaţiune. Dosarele sunt şi verificate, deci noi verificăm dosarele de la prima pagină până la ultima, astfel încât să fim siguri că sunt corect calculate pensiile. Suntem la 95%”,

a fost anunțul făcut preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit RomâniaTV.net.

Citește și: Bani de la stat pentru mai mulți români în 2024. Cine sunt beneficiarii și când vor intra banii pe card

Șeful Casei de Pensii speră să încheie procesul de evaluare într-un interval foarte scurt de timp. El a accentuat importanța acestei etape, menționând că este esențială pentru a putea realiza ulterior recalcularea mult așteptată de toți românii.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Unii pensionari vor avea parte de majorări de 80%

Începând cu 1 ianuarie 2024, punctul de pensie în România a înregistrat o creștere semnificativă de 13,8%, trecând de la 1.785 lei la 2.032 lei. Această ajustare reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii nivelului pensiilor și în alinierea la nevoile tot mai complexe ale populației. Cu privire la recalcularea pensiilor, aceasta este programată să aibă loc în luna septembrie, aplicându-se noua formulă stipulată în recenta lege a pensiilor.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a comunicat că, în urma noii legi a pensiilor, vor exista variații semnificative în creșterea pensiilor pentru diferite categorii de români. Ea a subliniat că procentele de creștere pot oscila între 1% și 80%, în funcție de trei elemente cheie: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Citește și: Se pot încasa mai multe pensii în același timp! Cine sunt românii care au parte de acest beneficiu

Ministrul a adăugat că aceste elemente vor constitui baza de calcul pentru determinarea numărului de puncte și, implicit, pentru recalcularea pensiilor. Simona Bucura-Oprescu a detaliat că majorările pensiilor vor avea loc anual, în luna ianuarie, iar fiecare român va avea un punctaj propriu, multiplicat cu valoarea punctului de referință, care, în anul următor, va fi de 81 de lei. Această metodă de calcul va conduce la recalcularea pensiilor individuale pentru a reflecta noile reglementări. Ministrul Muncii a subliniat că, potrivit simulărilor, peste trei milioane de români se vor bucura de pensii mai mari în urma acestui proces de ajustare.