Pensii mai mari după recalculare 2024: Ministrul Muncii „Plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în perioada verii”

Autor: Cristina Mocanu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că procesul de recalculare va începe la sfârșitul lunii mai

Sursa: pixabay.com

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a oferit noi detalii legate de recalcularea pensiilor, dar și despre data la care urmează să fie livrate plicurile cu deciziile de recalculare.

Recalcularea pensiilor din 2024 este un subiect de mare interes pentru pensionarii din România, care așteaptă noile taloane de pensie. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat că procesul de recalculare va începe la sfârșitul lunii mai. Când vor ajunge noile taloane de pensie la pensionari?

Când vor primi pensionarii noile taloane de pensie?

În anul 2024, recalcularea pensiilor este un subiect de mare interes pentru toți pensionarii din România.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a clarificat recent etapele și termenele acestui proces, răspunzând la întrebările care stau pe buzele tuturor pensionarilor.

Procesul de recalculare a pensiilor va începe la sfârșitul lunii mai 2024, conform ministrului Simona Bucura-Oprescu. În baza unui contract cu un prestator privat, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) va colabora cu colegii de la nivel național pentru a implementa acest proces.

Deciziile de recalculare vor fi trimise pensionarilor în timpul verii, iar noile taloane de pensie recalculate vor fi emise în luna septembrie 2024.

Ministrul Muncii a subliniat că toate pensiile vor fi recalculate, indiferent de tipul lor. Acest lucru se va realiza pentru a aduce echitate în sistemul public de pensii, conform noii legi a pensiilor. Pensiile nu vor scădea; dimpotrivă, cuantumul lor va fi menținut în cea mai favorabilă formă.

Citește și: Data la care vor fi virate pensiile pe card în luna iunie 2024: De ce pensiile vor ajunge cu o întârziere de 40 de zile

Unde trebuie să fie aduse documentele necesare pentru recalcularea pensiilor?

Pensionarii trebuie să aducă documentele necesare pentru recalculare la casele teritoriale de pensii, în conformitate cu reglementările din 2021. Aceste documente includ dovezi privind acordurile globale, sporurile nepermanente și contribuțiile pentru al 13-lea salariu, care vor fi recunoscute și integrate în recalcularea pensiilor, ducând la creșteri ale acestora.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Ministrul a asigurat că pensiile recalculate vor recompensa munca și contribuțiile pensionarilor, iar noua formulă de calcul va aduce echitate în sistem. Pensionarii trebuie să știe că, pentru a beneficia de recalcularea favorabilă, este esențial să depună toate documentele necesare la casele teritoriale de pensii.

Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu a declarat pentru România TV că: „Vreau să subliniez, toate pensiile sunt recalculate indiferent de tipul de pensie.

Sunt adesea întrebată. Toate pensiile din sistemul public vor fi recalculate. CNPP, în baza contractului cu prestatorul privat, a semnat acest contract pentru achiziționarea softului și împreună cu colegii de la Casa Națională și cele județene vor începe să lucreze la recalculare. La sfârșitul lunii mai începe acest proces iar plicurile cu deciziile de recalculare vor ajunge la români în perioada verii, iar în septembrie taloanele de pensii recalculate. Nicio pensie nu va scădea, se menține cuantumul cel mai favorabil.
Noua lege a pensiilor are o formulă care va aduce echitate în sistemul public de pensii. Chiar dacă au ieșit pe lege veche, chiar dacă ești femeie sau bărbat, vei avea pensie recalculată. Avem totalul punctelor, cele asimilate, cele de contributivitate și cele de stabilitate, acestea se dau pentru a răsplăti munca”.

De asemenea ministrul a mai precizat că: „Avem o reglementare încă din 2021 astfel încât să își aducă în sistem aceste adeverințe la casele teritoriale de pensii. Am făcut o lege bună care să permită, de la 1 septembrie, încă 6 luni să ducă aceste documente. Noi am recunoscut dreptul. Acum nu avem dovezile pentru acest drept. Acesta este motivul pentru care pensionarii sunt cei care trebuie să aducă aceste acte. Trebuie să știe că pensiile, cele care au avut acord global, sporuri nepermanente, al 13-lea salariu pentru care s-au reținut și virat contribuții, toți aceștia vor avea pensii mai mari. După noua lege a pensiilor vor fi luate ca venituri contributive”.

Citește și: Pensionari privilegiați: Cine poate primi un bonus anual de până la 1.000 de lei! Află condiția esențială!

Astfel, Recalcularea pensiilor din 2024 reprezintă un pas important pentru asigurarea echității și corectitudinii în sistemul de pensii din România. Pensionarii sunt încurajați să colaboreze cu autoritățile și să depună toate documentele necesare pentru a se asigura că primesc pensia recalculată în conformitate cu noile reglementări.

Prin aceste măsuri, Ministerul Muncii și Protecției Sociale dorește să aducă stabilitate și echitate pentru toți pensionarii din România, asigurându-se că fiecare contribuabil primește pensia corectă, reflectând munca și contribuțiile lor de-a lungul anilor.