Pensii mărite după data de 1 septembrie 2024: Cine sunt românii care urmează să primească peste 6.000 de lei după recalculare

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 11 iun 2024, 15:42

Anumiți români urmează să primească o majorare a pensiei de peste 6.000 de lei

Sursa: pixabay.com

Anumiți români urmează să primească o majorare a pensiei de peste 6.000 de lei după recalculare. Cine sunt aceștia?

Începând cu septembrie 2024, România se pregătește să implementeze modificări semnificative în sistemul de pensii, promițând majorări pentru anumite categorii de pensionari. Cu toate acestea, o parte a discuțiilor se concentrează pe preocupările legate de echitatea și eficacitatea acestor schimbări.

Pensii majorate de la 1 septembrie 2024

Începând cu luna septembrie a anului 2024, seniorii din România se pregătesc să primească pensii majorate. Cu toate că acest lucru este perceput ca o veste bună pentru mulți, există și voci care ridică semne de întrebare cu privire la echitatea acestor modificări.

Anton Hadăr, președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, susține că schimbările nu vor rezolva toate problemele din sistemul de pensii.

Reprezentantul „Alma Mater” subliniază că majorarea asumată de Guvern poate să nu elimine toate inechitățile existente. Mai mult decât atât, el a adăugat că există posibilitatea ca o parte dintre beneficiari să fie nemulțumiți de noile reglementări.

Până în prezent, angajații Casei Naționale de Pensii au verificat deja 99% dintre dosarele de pensii, iar deciziile cu privire la sumele obținute urmează să fie trimise beneficiarilor.

O parte semnificativă a modificărilor vizează corecții pentru cei dezavantajați din cauza indicelui de corecție mic sau a stagiului complet de cotizare. Astfel, se preconizează că persoanele în această situație vor beneficia de creșteri substanțiale în veniturile lor lunare.

Citește și: Cresc pensiile și salariile după alegeri. Cine sunt românii care vor beneficia de sute de lei în plus

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Președintele Federației Naționale Sindicale „Alma Mater” a explicat că pensionarii afectați de indicele de corecție mic vor înregistra majorări semnificative. În același timp, cei care primesc deja pensii mari nu vor primi suplimente.

Anumiți pensionari urmează să primească 6.000 de lei după recalcularea pensiilor

Pentru a clarifica impactul modificărilor, Hadăr a oferit câteva exemple concrete: „Vă pot da exemplu de oameni care astăzi primesc 4.600

de lei, 6.000 de lei și 7.500 de lei. Toți au același număr de puncte, deci ar trebui să aibă aceeași pensie. Păi, sunt supărați cei care primesc 7.500 și care stau pe loc, dar trebuie să știți că mai există și cei cu 8.200, am aflat eu, care au același punctaj și trebuie să stea și ei pe loc.”

În ceea ce privește ajustările concrete, se estimează că pensiile de 4.600

de lei vor crește la 6.300 de lei, iar cei care primesc acum 6.000 de lei vor ajunge la aceeași sumă de 6.300 de lei. În schimb, beneficiarii care primesc lunar 7.500 de lei nu vor beneficia de creșteri suplimentare.

Potrivit evz.ro, Hadăr a discutat și despre impactul asupra celor care primesc pensii mici în prezent: „Din păcate, printre ei sunt și persoane care au pensia minimă, chiar foarte mulți cu punctaj foarte mic, cu număr redus de puncte, mă refer aici la cei cu venituri până în 1.281

de lei. Unii dintre aceștia vor înregistra o creștere semnificativă, poate chiar o dublare a veniturilor, pentru că au acumulat ani mulți de muncă și se aplică criterii de stabilitate. Însă cei care primesc acum 450 de lei, în ciuda contribuției lor, dar primesc 1.281 de lei, pentru aceștia nu se preconizează o schimbare majoră pentru că au și un număr redus de ani de muncă.”

Citește și: Pensiile a 1.300.000 de români vor fi înghețate în următorii ani! Ce pensionari se află în această situație

În concluzie, modificările propuse pentru sistemul de pensii din România aduc cu sine atât promisiuni de îmbunătățire a situației unor beneficiari, cât și critici legate de posibilele inechități persistente. Este esențial ca aceste schimbări să fie urmărite cu atenție și către o direcție care să asigure o distribuție echitabilă a resurselor și o viață decentă pentru toți pensionarii.