Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputatilor si prevede, mai exact, eliminarea pensiilor speciale pentru:
- magistrati;
- parlamentari;
- functionari publici cu statut special;
- membrii corpului diplomatic al Romaniei;
- membrii Curtii Contitutionale;
- primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene;
- personal aeronautic civil.
Singurii care isi vor pastra pensiile speciale sunt militarii si politistii. Proiectul a trecut cu 247 de voturi pentru, si 21 de abtineri.
Citeste si: Totul despre pensii militare: cati bani primeste un militar la pensie
Pensii speciale magistrati: care este valoarea medie
Potrivit unui raport realizat de Ministerul Muncii, in Romania se acorda in prezent 7.345 de pensii speciale, dintre care 3.227 sunt incasate de magistrati. In acest raport nu sunt incluse pensiile militarilor.
Documentul arata ca valoarea medie a pensiei speciale primita de magistrati este de 9.403 lei. Aceste pensii se calculau pana in prezent ca avand valoarea de 80% din salariul de baza brut lunar+ bonusuri din ultima luna de activitate, inainte de pensionare.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
De aceste pensii speciale beneficiau judecatorii si procurorii care au o vechime intre 20 si 25 de ani, iar acordarea lor incepe cu varsta de 60 de ani.
De acum inainte pensiile magistratilor se vor calcula normal, pe baza de contributivitate.
Pe langa magistrati, de pensii speciale beneficia si personalul auxiliar, valoarea medie a acestora fiind de 3.589 lei.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii, cea mai mare pensie speciala din Romania este de 74.000 lei pe luna si este incasata de un fost magistrat.
Citeste si: Vești proaste despre pensii! Anunțul a fost făcut de premierul Ludovic Orban
Citeste si: el este bărbatul cu cea mai mare pensie din România. Ce a muncit la viața lui
Pensii speciale magistrati: Inalta Curte face sesizare la CCR
In urma deciziei Guvernului de a elimina pensiile speciale pentru magistrati, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala A Romaniei.
Sectiile Unite se vor convoca miercuri, 29 ianuarie, la ora 18:00.
"Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie va convoca Sectiile Unite pentru analizarea acestei situatii si va lua cu fermitate toate masurile permise de Constitutia Romaniei si de lege pentru protejarea autoritatii judecatoresti impotriva oricarui demers apt a-i afecta independenta si, mediat, a dreptului cetatenilor la un act de justitie modern, eficient si in acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public", se arata intr-un comunicat emis de Inalta Curte de Justitie.
"Demersul puterilor executiva si legislativa este si in vadita contradictie cu jurisprudenta anterioara a Curtii Constitutionale, care a invalidat o initiativa cu efect similar, aratand tocmai faptul ca pensiile de serviciu ale magistratilor fac parte din ansamblul de garantii de natura inclusiv financiara care dau caracter efectiv, iar nu iluzoriu, statutului de independenta si impartialitate al autoritatii judecatoresti in ansamblu si al fiecarui magistrat in parte", declara Alina Corina Corbu la finalul anului trecut, cand Parlamentul a inceput sa dezbata aceasta lege.