Pensiile românilor ar fi trebuit indexate de la 1 ianuarie, cu 12%. Însă, guvernul a anunțat brusc că nu mai există fonduri suficiente și că nu mai poate aplica această majorare. Astfel, măririle pensiilor au fost anulate.
Pensii tăiate din ianuarie 2025! Cine sunt românii care pierd sume importante de bani
Indexarea pensiilor era programată pentru 1 ianuarie 2025. Astfel, o pensie ar fi cescut cu 330 de lei, iar pensiile speciale, inclusiv cele militare și de serviciu, ar fi beneficiat, de asemenea, de o majorare. Totuși, pentru acestea din urmă, doar partea contributivă urma să fie indexată.
În acest caz, pensiile pentru handicap nu ar fi fost indexate de la 1 ianuarie 2025 sau ar fi fost majorate cu un procent mult mai mic decât 12%.
Pentru a corecta această situație, guvernul a anunțat, în octombrie 2024, introducerea unei indemnizații de solidaritate pentru pensionarii cu handicap.
Astfel, prin ordonanță de urgență adoptată în luna octombrie 2024, a fost modificată Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, iar, începând cu 1 ianuarie 2025, persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care sunt și pensionari pentru limită de vârstă, vor primi o indemnizație lunară de solidaritate.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Ce noi reguli se aplică pentru pensionari, de la 1 ianuarie? Acestea țin în special de impozitul la pensie
''Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limită de vârstă aflat în plată și va fi majorat anual, în luna ianuarie, cu procentul de majorare al indicatorului social de referință (ISR), la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care, după data de 1 ianuarie 2025, dobândesc calitatea de pensionar:
- 1 punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav;
- 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap accentuat.
Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din ISR.'', se arată în comunicatul transmis de Ministerul Muncii.
Ordonanța trenuleț spulberă indemnizația de solidaritate
Ordonanța trenuleț stabilește amânarea aplicării prevederilor articolului 58 din Legea nr. 448/2006, care prevede că persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat, care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, vor primi, începând cu 1 ianuarie 2025, o indemnizație de solidaritate. Astfel, pensionarii cu handicap pierd lunar sute de lei, deoarece nu vor mai beneficia de această indemnizație de solidaritate