Pensiile au fost majorate, începând cu 1 ianuarie 2024: Data la care intră pensiile pe card

Author: Cristina Mocanu

Pensiile au fost majorate.

Sursa: pexels.com

Pensiile vor intra pe card majorate, din luna ianuarie 2024.

Ministrul Muncii, Simona Oprescu, a făcut un anunț important privind majorarea pensiilor și începerea distribuirii acestora către beneficiari. Într-o postare pe Facebook, ministrul a informat că poștașii au început să aducă acasă pensiile majorate cu 13,8%, prima creștere a pensiilor din acest an. Articolul de față explorează detaliile anunțului, precum și data estimată pentru intrarea banilor pe cardurile beneficiarilor.

Data la care vor fi virate pensiile majorate pe carduri

Începând cu vineri, 5 ianuarie, poștașii au fost mobilizați să livreze pensiile majorate cu 13,8%. Această majorare reprezintă o schimbare semnificativă pentru milioanele de pensionari, iar recalcularea, planificată să înceapă din septembrie, promite să aducă o corectare echitabilă.

Ministrul Muncii, Simona Bucur Oprescu, a detaliat și data estimată pentru intrarea pensiilor pe carduri. Cei care își încasează pensia pe card vor primi banii în intervalul 11-12 ianuarie.

Acest aspect oferă beneficiarilor o perspectivă clară asupra momentului în care vor putea dispune de noile sume majorate.

Potrivit oficialului de la Muncă, cheltuielile cu pensiile după 1 ianuarie 2024 vor ajunge la 125,9 miliarde lei anual, urmând să crească cu 10 miliarde lei din septembrie. Ministerul Muncii a subliniat că bugetul pe 2024 acoperă aceste majorări, reprezentând o asigurare că resursele sunt disponibile.

Citește și: Pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus, după recalculare. Ce vechime în muncă au avut aceștia

Simona Bucura-Oprescu a declarat că: „În momentul de faţă avem o cheltuială cu pensiile de 110 miliarde lei, anual. După 1 ianuarie 2024, vom avea o cheltuială de 125,9 miliarde lei, iar după aceea de 135,9 miliarde lei, ceea ce înseamnă o creştere suplimentară în septembrie de 10 miliarde lei, adică 2,5 miliarde lei pe lună. Este important ca românii să ştie că banii pentru creşterea pensiilor din 2024 sunt prevăzuți în buget”

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Creșterea de peste 70% pentru anumiți pensionari

O nouă formulă de calcul a pensiilor, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, aduce creșteri semnificative, depășind 70%, pentru cei care au un stagiu de cotizare extins. Această abordare contributivă aduce beneficii suplimentare pentru cei care au dedicat mai mult timp câmpului muncii.

Conform informațiilor oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), pensiile achitate prin carduri vor intra în conturile beneficiarilor în data de 12-13 ianuarie.

Această predictibilitate asigură pensionarilor cunoașterea exactă a momentului în care vor avea acces la sumele majorate.

Ce se întâmplă cu banii dacă pensionarii nu vor fi găsiți la domiciliu?

Potrivit alba24.ro, pensiile achitate prin poștă vor fi distribuite la domiciliul beneficiarilor în intervalul 1-15 ale lunii. În cazul absenței beneficiarilor, aceștia sunt avizați să ridice drepturile bănești și documentele de plată de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare.

După expirarea acestui termen, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii pentru reordonare.

 Legea prevede bonusuri substanțiale pentru cei cu stagiul de cotizare peste 25 de ani, inclusiv 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani și bonusuri crescânde pentru stagiul de cotizare extins. Aceste măsuri încurajează activitatea prelungită și contribuția semnificativă la sistemul de pensii.

Citește și: Începând cu data de 1 ianuarie 2024 pensiile private vor fi impozitate cu 10%

Anunțul ministrului Muncii privind majorarea pensiilor și distribuirea acestora marchează un moment important pentru pensionari. Cu o abordare contributivă și transparentă, guvernul își propune să asigure un sistem de pensii echitabil și sustenabil pentru toți beneficiarii. Perspectivele indică o creștere semnificativă a cheltuielilor, dar și o îmbunătățire a nivelului de trai pentru pensionarii cu stagiul de cotizare extins.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?