Pensiile NU se mai majorează de două ori în 2024, a anunțat Marius Budăi: ”În 2024 va exista o singură majorare”

Author: Diana Bostan
Actualizat: 20 nov 2023, 10:18

Ce se întâmplă cu pensiile în anul 2024

Sursa: Arhivă

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, susține că în anul 2024 va avea loc o singură mărire a pensiilor, cea din luna ianuarie. Ce se va întâmpla cu pensiile de la data de 1 septembrie 2024?

Invitat în cadrul unei emisiuni TV, Marius Budăi a explicat cum vor fi aplicate noile modificări în ceea ce privește legea pensiilor.

Ce spune Marius Budăi despre noua lege a pensiilor

Marius Budăi a declarat că, începând cu 1 ianuarie, punctul de pensie va cunoaște o creștere de 13.8%. Principiile fundamentale ale majorării pensiilor vor fi contributivitatea, echitatea și solidaritatea pentru munca depusă.

Este prevăzut în noua lege a pensiilor că de la 1 ianuarie 2024 este acea indexare a valorii punctului de pensie care vine cu rata inflaţiei şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe ţară şi este în procent de 13,8%. După această etapă urmează, până la 1 septembrie 2024, continuarea digitizării dosarelor de pensii”,  a spus Marius Budăi, potrivit româniatv.net.

Fostul ministru a explicat faptul că angajații caselor teritoriale de pensii preiau toate informațiile referitoare la stagiul de cotizare, inclusiv la ceea ce au lucrat și lucrează în prezent. A menționat că legea nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci și celor care sunt în câmpul muncii în prezent. Stagiile de cotizare sunt preluate și separate în perioade asimilate și perioade directe de cotizare, iar sporurile sunt clasificate în sporuri cu caracter permanent și nepermanent.

Citește și: Pensiile calculate greșit: Cum poți să corectezi erorile și să revizuiești suma primită

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Principiile de bază, cum ar fi echitatea, solidaritatea pentru muncă și contribuția egală pentru o pensie echitabilă, sunt promovate. Marius Budăi susține că se încurajează munca prin acordarea de puncte suplimentare pentru cei care rămân în câmpul muncii timp de cel puțin 25 de ani.

Totodată, se încurajează natalitatea prin prevederea referitoare la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care nasc și cresc copii până la cel puțin vârsta de 16 ani.

În anul 2024 ar urma să aibă loc o singură majorare

Marius Budăi a subliniat, în același timp, că în realitate, în anul 2024 va avea loc o singură majorare, cea programată pentru 1 ianuarie, și nu două, așa cum a fost înțeles greșit.

Ceea ce se întâmplă de fapt la 1 septembrie este "așezarea pe bazele: echitate, solidaritate, contributivitate".

„Majorarea valorii punctului de pensie se va întâmpla în 2024 o singură dată, la 1 ianuarie. Ceea ce se întâmplă la 1 septembrie este aşezarea pe bazele pe care le-am menţionat: echitate, solidaritate, contributivitate, astfel încât, pentru cei care au fost dezavantajaţi de-a lungul timpului, fie că au ieşit în date diferite şi în ani diferiţi la pensie pe baza unor prevederi diferite, pentru că în România noi am avut până la legea 127 care a fost pusă de unii între

paranteze şi nu a fost aplicată şi până la această lege când va fi aprobată, trei legi de bază, dar la care au fost foarte multe modificări de-a lungul timpului”,  a explicat fostul ministru al Muncii, pentru sursa menționată anterior.

Citește și: Bilete pentru tratamentul balnear pentru pensionari 2023: Care este termenul limită de ridicare și care sunt beneficiile adiționale

Fostul ministru a menționat că toți cei care au fost tratați nedrept până acum vor beneficia de un calcul al pensiei. Acesta a oferit un exemplu pentru a ilustra această situație, explicând că o doamnă care a acumulat 50 de puncte pe durata contribuției va avea o pensie mai mare decât un bărbat care a acumulat, de asemenea, 50 de puncte pe parcursul perioadei active. Acest lucru se datorează faptului că totalul punctelor obținute se împarte la un stagiu de cotizare mai mic în funcție de luna și anul nașterii, care poate varia între 30, 31 și 32 de ani pentru femei, și 35 de ani pentru bărbați.

Budăi a subliniat că una dintre aceste inechități va fi rezolvată, iar bărbații vor beneficia de un punctaj suplimentar. De asemenea, pentru cei care au muncit peste 25 de ani și au petrecut cât mai mult timp în câmpul muncii, se va acorda un punctaj suplimentar peste stagiul de cotizare de 25 de ani. A fost menționat că legea prevede trei praguri: între 25-30 de ani, 30-35 de ani și peste 35 de ani, pentru a încuraja munca și pentru a rezolva o nedreptate legată de condițiile de muncă dificile din trecut.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.