Pensiile până în 3000 de lei ar putea scăpa de impozit! Câți bani în plus vor primi pensionarii: „Să aibă venituri cât mai mari”

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 31 ian 2024, 09:24

Fără impozit pentru pensiile până în 3000 de lei. Câți bani în plus vor primi pensionarii: „Dorim ca oamenii să aibă venituri cât mai mari şi neimpozitate”

Sursa: Pexels.com

La începutul campaniei electorale, au apărut în spațiul public informații referitoare la posibila creștere a plafonului de impozitare pentru pensiile contributive, cu o sumă vehiculată de 3.000 lei, comparativ cu pragul actual de 2.000 lei.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că propunerea de a crește pragul la 3.000 de lei poate fi discutată, însă a subliniat că ministrul Finanțelor trebuie să prezinte un impact bugetar în legătură cu această inițiativă.

Câți bani în plus vor primi pensionarii

Întrebat cum privește o eventuală creștere a pragului de impozitare la 3.000 de lei pentru pensiile contributive, Adrian Câciu a răspuns că aceasta este o propunere care poate fi luată în considerare, dar necesită o analiză atentă a impactului financiar asupra bugetului de stat.

Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba şi să ne dea cineva răspunsul la întrebarea cine a introdus impozitarea pe pensii. Îmi aduc aminte că această impozitare pe pensii a fost introdusă în 2010, după ce CCR a spus că nu se pot tăia pensiile, mai ţineţi minte, şi Guvernul Boc a venit cu o impozitare pe pensii. Dar nu am nicio problemă, este evident că dorim ca oamenii să aibă venituri cât mai mari şi neimpozitate, dacă se poate.

(...) Dacă ministrul de Finanţe prezintă modul în care se pot recupera veniturile care, să spunem, ar fi, nu ar mai ajunge la bugetul de stat, de ce nu? Până la urmă ăsta este scopul nostru, să găsim soluţii pentru oameni”
, a spus Câciu.

Conform unor surse politice, Partidul Național Liberal (PNL) ar fi avansat această propunere în cadrul ședinței coaliției de luni, exprimând intenția de a crește pragul de impozitare de la 2.000

la 3.000 de lei pentru pensiile contributive.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”

Citește și: Pensia pe care o ia Irinel Columbeanu: Cum a fost umilit fostul milionar de românul care încasează de la stat 11.000 de euro lunar

Datele statistice din luna decembrie relevă că din cei 4,767 milioane de pensionari, doar 745.501 încasează pensii lunare mai mari de 3.000 de lei. Aceștia sunt împărțiți astfel: 436.120 de persoane cu pensii între 3.001 și 4.000 lei, 159.993 cu pensii între 4.001 și 5.000 lei, și 149.391 pensionari cu pensii ce depășesc 5.000 lei.

Cum se calculeaza impozitul pe pensii

În prezent, impozitul pe pensii se calculează prin scăderea contribuției de asigurări sociale (CAS) de 10% din salariul brut.

Conform legii actuale, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) are responsabilitatea de a calcula și reține contribuția de asigurări sociale de sănătate pentru sumele ce depășesc 4.000 de lei lunar.

Calculul contribuției se realizează prin aplicarea unei cote de 10% asupra sumei care depășește 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Propunerea de a crește pragul de impozitare la 3.000 de lei ar putea avea implicații semnificative asupra modului în care se colectează impozitele pe pensii și asupra resurselor bugetare disponibile.

Dezbaterile în jurul acestei propuneri vor continua, urmând a se clarifica perspectivele și argumentele implicate în luarea unei decizii în acest sens.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.