Pensiile românilor ar trebui să crească cu 15-16% de la 1 ianuarie 2023. Kelemen Hunor: „Ai această obligaţie morală faţă de pensionari”

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 09 aug 2023, 00:10

Pensiile ar putea să crească cu 15-16% din 2023 

Sursa: PixaBay

Kelemen Hunor a declarat că o creștere cu 15-16% a pensiilor este una corectă în viziunea lui și care ar putea fi susținută de autorități. De ce consideră vicepremierul necesară o astfel de creștere și ce a anunțat despre vârsta de pensionare?

Vicepremierul Kelemen Hunor a făcut noi declarații cu privire la majorarea pensiilor. În contextul în care rata inflației a crescut, Kelemen Hunor este de părere că autoritățile trebuie să găsească soluții pentru majorarea pensiilor cu 15-16%. 

Kelemen Hunor vrea ca pensiile românilor să crească cu 15-16%

Pensiile românilor ar putea să crească cu 15-16%, potrivit celor mai recente declarații făcute de Kelemen Hunor. Acesta a precizat că autoritățile au datoria morală de a majora pensiile, având în vedere că este vorba despre o categorie vulnerabilă și care întâmpină dificultăți din cauza creșterii inflației. Astfel, vicepremierul Kelemen Hunor a ținut să sublinieze că nu există un blocaj la nivelul coaliției pe această temă, ci se discută despre majorarea pensiilor. Referitor la procentul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, Kelemen Hunor a subliniat că nu este vorba despre pensiile din sistemul public, ci despre pensiile speciale. 

„Eu am abordat din punct de vedere moral(...), fiindcă eu consider că trebuie să faci un efort, ai această obligație morală față de pensionari şi poți să faci loc în buget pentru a acoperi rata inflaţiei. Sigur că nu mergem la gramaj fin(...), dar un 15-16% poți să faci, trebuie să găsești loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă, au muncit înainte de '89 şi după '89 şi au plătit impozitele, taxele şi au dreptul la această perioadă mai liniștită din viaţă.

În 9,4% e greu să te încadrezi şi cu magistrații, şi cu militarii, şi cu aviatorii şi cu diplomații, deci nu ai cum şi atunci există această presiune permanentă. Sigur, din punctul meu de vedere, trebuie o discuție principială, după care poți să reglementezi orice, chiar şi în limita de 9,4%, sau poți să arăți Comisiei: domnule, avem un principiu, așa cum aveți şi voi şi au toate statele, aplicăm acest principiu şi atunci, bineînțeles, eforturile bugetare pot fi asumate.

Dar noi, în acest moment, nu avem un principiu: există soluții punctuale pentru fiecare categorie din această mare categorie în care sunt încadrați toţi şi nu există un principiu clar şi sănătos”, a precizat Kelemen Hunor la Europa FM, potrivit wall-street.ro.

Citeste si: Marius Budăi, anunț de ultimă oră despre veniturile românilor. Acesta asigură că pensiile vor crește, dar, pentru alocații, se va „vedea” cum stă treaba

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Kelemen Hunor, noi declarații despre vârsta de pensionare

Kelemen Hunor este de părere că persoanele care ies la pensie mai devreme, la 48-50 de ani, ar trebui să primească o penalizare, astfel încât principiul acordării pensiilor să fie unul cât mai corect. Vicepremierul a subliniat că cei care au posibilitatea de a ieși mai devreme la pensie se pot întoarce să lucreze din nou, ceea ce înseamnă că pot încasa atât pensia, cât și un alt salariu. Din acest motiv, Kelemen Hunor a propus, în luna august, o nouă lege pentru cei care se află în serviciul public, însă nu s-a luat o decizie în acest sens. 

„Şi mai este o chestiune: când te pensionezi şi când primești pensia asta ocupațională, fiindcă dacă tu ai voie să ieși la pensie la 48 de ani, la 50 de ani, după 25 de ani de muncă şi aici este o discuție foarte aprinsă, atunci nu este echitabil să iei la 48 de ani, la 50 de ani o pensie ocupațională, să te angajezi înapoi, de foarte multe ori la stat, de unde să mai iei un salariu. Şi aici nu e vorba de dreptul la pensie, e vorba de a da o penalizare, fiindcă şi eu, dacă ies la 60 de ani în loc de 65, până când îndeplinesc vârsta de pensionare am niște penalizări. Deci din acest punct de vedere un principiu sănătos trebuie acceptat pentru toată lumea. Eu în august am spus: haideți să facem o nouă lege pentru cei care sunt în serviciul public şi au incompatibilități, nu spunem pensii speciale, spunem pensii ocupaționale. Fiecare categorie are un capitol separat, şi magistrații, şi diplomații, şi polițiștii şi toţi, şi aplicăm acest principiu şi cu anexele necesare în lege. Sigur, era această consultare cu Banca Mondială, am văzut primele propuneri, așteptăm de la Ministerul Muncii să vină şi să ne prezinte în coaliție ce decizie trebuie să luăm. Şi aici, domnul ministru Budăi a fost un partener corect şi extrem de dinamic în această perioadă, a văzut toate variantele, dar eu nu pot să vă spun când vom lua o decizie ”, a spus Kelemen Hunor.

Legea pensiilor ar trebui să fie adoptată până la data de 31 decembrie 2022 pentru a nu depăși termenul din PNRR, iar Kelemen Hunor este de părere că trebuie găsit timp pentru a rezolva cât mai rapid această problemă. Referitor la creșterea pensiilor, Nicolae Ciucă a precizat că o creștere cu 15% a pensiilor va fi sprijinită și de liberali, însă doar dacă bugetul va permite acest lucru. 

„Am discutat la nivelul PNL că trebuie să propunem soluții ca să acoperim creșterea inflației... dacă bugetul o va permite, propunerea PNL va fi de 15%”, a spus Nicolae Ciucă.

Astfel, în funcție de decizia luată de autorități, pensiile românilor ar urma să fie majorate de la 1 ianuarie 2023. 

Citeste si: Anunț important pentru români! Se dau bani pe lângă pensie înainte de sărbătorile de iarnă