Premierul României a discutat diverse aspecte legate de legea pensiilor.
Citește și: Mărire de până la 30%! Care sunt cele trei scenarii pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie 2024
Cu cât vor urma să crească pensiile
Marcel Ciolacu a vorbit despre procentele cu care vor fi majorate pensiile. Unele vor cunoaște creșteri semnificative, pe când altele se vor mări cu un procent redus.
„Cele pe contribuție și pensiile mari și ele trebuie să aibă o mărire, nu va fi atât de mare, poate va fi de 5%, alte mici vor crește cu 40% sau 20%, dar se va explica foarte clar.
Nu am nicio reținere să revin, după ce avem draftul deja trimis la Comisie, vom avea primul feedback, o să venim în spațiul public și presupun că dna ministru îl va explica.”,
Oficialul a motivat această diferență de procente, spunând că, în acest fel, vor putea fi remediate inegalitățile dintre veniturile pensionarilor. De asemenea, acesta a anunțat că legea pensiilor ar putea fi promulgată până la data de 1 ianuarie.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Vor fi majorate pensiile cu prioritate. Regula de bază a Comisiei în momentul acesta este pentru pensiile generale să majorăm pensiile și să închidem din inechitățile din interiorul legii. Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor.”, a transmis premierul, potrivit sursei citate.
Modificările care vor fi aduse legii pensiilor
Legea pensiilor va cunoaște mai multe schimbări, printre care se numără:
- Scăderea vârstei obișnuite de pensionare pentru mamele cu mai mulți copii. Astfel, aceasta se va reduce cu un an pentru femeile cu 3 copii și cu 2 ani pentru cele cu 4 sau mai mulți copii.
- Stabilirea unei egalități între femei și bărbați în privința vârstei de pensionare.
- Adăugarea anuală a câte unui punct de pensie pentru cei care au depășit 36 de ani de vechime în câmpul muncii.
De asemenea, premierul României a asigurat cetățenii de faptul că nu vor mai exista pensii de 1.000 de lei, spunând că și cei care au prins reglementările din vechiul sistem au dreptul la niște pensii decente.
„Categoric. Nu putem condamna niște oameni care au prins un anumit sistem la subzistență, doar pentru că așa erau regulile pe timpul comunismului.”, a adăugat Marcel Ciolacu.