Pensiile se măresc din nou, de la 1 ianuarie! Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025

Autor: Diana Ghita
Actualizat: 05 aug 2024, 09:54

Pensiile românilor vor crește iar, din ianuarie

Sursa: Unsplash

Pensionarii din România se pregătesc pentru vești importante la începutul anului viitor, când veniturile lor vor crește semnificativ.

Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a anunțat că, în conformitate cu noua lege a pensiilor, veniturile seniorilor vor fi indexate anual cu rata inflației în luna ianuarie. În plus, la această creștere se va adăuga 50% din câștigul salarial mediu pe economie. Astfel pensiile vor crește considerabil.

Câți bani vor lua pensionarii începând cu anul 2025

Pe lângă recalculările din acest an, autoritățile promit deja majorări suplimentare pentru anul viitor. Pensia va fi indexată cu rata inflației, iar unele pensii vor crește cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei. Cei mai avantajați vor fi pensionarii care au un stagiu de cotizare de peste 25 de ani și care vor primi puncte de stabilitate, ceea ce va duce la creșteri mai mari ale pensiilor lor.

„Legea prevede foarte clar că la fiecare început de an, în ianuarie, toți pensionarii vor primi o indexare cu rata inflației, o majorare deci, la care se adaugă și 50% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Acest lucru se va face anual, în luna ianuarie. În acest an vom avea două majorări: cea de la 1 ianuarie, cu inflația, și majorarea de la 1 septembrie”, a

explicat Daniel Baciu, pentru realitatea.net

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Citește și: Noua lege a pensiilor prevede penalizări pentru pensionarea anticipată începând cu 1 septembrie. Află ce excepții și reguli au fost actualizate

Când ajung la români deciziile de recalculare a pensiilor

În acest an, p ensionarii nu au primit încă pensiile recalculate, dar autoritățile au început să trimită deciziile de recalculare. Casa Națională de Pensii a tipărit deja aceste documente și le-a trimis către Poșta Română.

Pensionarii ar trebui să primească noile decizii între 15 și 31 august, moment în care vor putea vedea exact cât vor primi după aplicarea noii formule de calcul.

Pe lângă noua valoare a pensiei, deciziile vor conține și numărul punctelor de stabilitate atribuite fiecărui beneficiar. Aceasta este o informație esențială, în special pentru cei care au acumulat puncte suplimentare prin acorduri globale sau alte sporuri, dar nu le-au inclus încă în dosar.

Acești pensionari vor beneficia de o mică recalculare pentru a aceste elemente suplimentare, însă românii trebuie să aducă o adeverință de la angajator, pentru a atesta respectivele sporuri.

Citește și: Câți bani vor primi pensionarii la recalculare! Ministrul Muncii și Șeful Casei de Pensii au vorbit despre majorările la care trebuie să se aștepte românii

„Avem termen de 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, unde noi trebuie să facem această a doua mică recalculare din oficiu. Chiar dacă depășesc acest termen de 6 luni și nu pot să își aducă aceste adeverințe, noi le primim în continuare oricând”, a mai spus președintele Casei de Pensii, conform sursei citate.  

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!