Legea pensiilor stârnește discuții în rândul seniorilor, îngrijorați că nu vor mai primi ce li s-a promis de la 1 ianuarie 2024.
Câţi bani vor primi pensionarii de la 1 ianuarie
Se pare că în urma noii legi a pensiilor, majorarea nu ar fi de 16%, ci de 14%, fapt ce a stârnit diverse reacții și scandaluri în rândul seniorilor.
Potrivit sindicalistului Anton Hadăr, pensiile ar putea crește fie cu 14%, 19% sau cu 30%, în funcție de legea pensiilor.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Potrivit lui Daniel Baciu, Casa Națională de Pensii Publice a evaluat deja peste 4 milioane de dosare, dintr-un total de 4,6 milioane de dosare de evaluat. Acest proces de evaluare, deși solicitant, se apropie de finalizare.
Ce se va întâmpla cu legea pensiilor
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit noi detalii despre recalcularea pensiilor.
Acest anunț vine în contextul unor schimbări majore planificate în sistemul de pensii, iar Baciu a subliniat că procesul de evaluare a dosarelor este aproape de finalizare, reprezentând un pas esențial
în direcția recalculării efective a pensiilor.Recalcularea pensiilor va avea loc pe baza noii legi a pensiilor, care trebuie să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară.
Aceasta este o schimbare semnificativă, deoarece recalcularea se va baza pe criterii și reguli noi, care vizează eliminarea inechităților din sistemul de pensii.
Această schimbare va afecta în special pensiile cu valori mici, care sunt primite de aproximativ 1,6 milioane de beneficiari.Recalcularea pensiilor se va face în urma a două elemente principale: valoarea de referință a punctului de pensie, care anterior era de 71 de lei și numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie.