După cum se arată într-un comunicat emis de Parlamentul României, noul buget de stat aduce majorări salariale pentru diverse categorii profesionale, creșterea pensiilor minime și investiții în infrastructura educațională, sănătate și protecția socială.
Cu ce procent vor crește salariile și pensiile
Un amendament aprobat prevede majorări salariale semnificative pentru cadrele didactice, în funcție de gradul profesional deținut. Profesorii cu gradul didactic superior vor beneficia de o creștere de până la 15,2%, adică de până la 2.016
Din primăvara anului 2025, pensia minimă pentru limita de vârstă va crește la 3.300 de lei pentru persoanele cu stagiu complet de cotizare de 40 de ani.
„De la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1%. De asemenea, deputata Veronica Briceag a propus și majorarea salariilor angajaților Serviciului Hidrometeorologic de Stat.
Ce cheltuieli se vor mai face din bugetul alocat pentru anul 2025
Veniturile bugetului de stat sunt estimate la 71,55 miliarde de lei, o creștere de 6,8% față de 2024. Cheltuielile vor ajunge la 85,44 miliarde de lei, cu 4,1% mai mult decât anul anterior. Peste 18% din aceste cheltuieli vor fi direcționate către investiții capitale, fiind inițiate 12 proiecte noi. Printre priorități se numără finanțarea programelor „Prima Casă” și „Prima Casă Plus”, pentru care valoarea garanțiilor a fost mărită la 4,5 miliarde de lei.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Un sfert din cheltuielile bugetului vor fi alocate educației, cu aproape 20 de miliarde de lei destinate acestui sector. Începând cu 1 septembrie 2025, elevii din clasele V-IX vor beneficia de alimentație gratuită, pentru care au fost alocate peste 205 milioane de lei. Alte 147 de milioane de lei vor fi utilizate pentru achiziționarea de autobuze școlare, mobilier și echipamente IT în 20 de școli model din țară.
Citește și: Pensii si salarii, anuntul oficial. Noul ministru al Muncii: "nu se taie pensiile si salariile"
Alocațiile pentru protecția socială vor depăși 20,7 miliarde de lei, reprezentând 24,3% din cheltuielile bugetului. Vor fi acordate compensații pentru energie consumatorilor vulnerabili în perioada de iarnă, iar alte programe sociale vor beneficia de suplimentări de fonduri.
„Va crește cuantumul indemnizației unice acordate la nașterea copilului, care va ajunge la 21 350 de lei. La fel, va fi majorată alocația lunară primită de victimele reabilitate ale represiunilor politice. Pentru a crește beneficiile sociale ale veteranilor de război vor fi alocate 120 milioane de lei”, se mai arată în respectivul comunicat.