Luni, 26 iunie, Camera Deputaţilor şi Senatul României au votat proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectul a primit 382 de voturi pentru și doar 3 împotrivă.
Pensiile speciale au fost eliminate
Deputații și senatorii au adoptat luni, 27 iunie, cu 382 de voturi pentru și doar 3 împotrivă, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Astfel, s-a decis ca aleșii să primească doar sumele cuvenite, pentru cât au contribuit, în perioada în care au ocupat fotoliile din Legislativ.
Parlamentarii au discutat în regim de urgență propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul parlamentarilor, astfel încât se elimină indemnizațiile senatorilor și deputaților.
Cu ajutorul acestui proiect, aleșii vor să demonstreze că sunt dispuși să reformeze sistemul de pensii, lucru cerut cu insistență de Bruxelles și de care depinde accesul României la fondurile europene, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Citește și: Parlamentarii votează, luni, eliminarea pensiilor speciale
Diana Șoșoacă a bruiat întreaga ședință
Senatoarea, Diana Șoșoacă, a venit în plen cu un fluier, pe care l-a utilizate pe întreg parcursul ședinței de luni.
În încercarea de a opri dezbaterile, Diana Șoșoacă a strigat că: „ Pensiile speciale sunt o minciună, e neconstituțional! ”.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
În timp ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, susținea un interviu, pe holurile Parlamentului, senatoarea l-a întrerupt făcându-l „dictator”, „grobian” şi „trădător de neam şi țară”. În replică, Ciolacu a făcut-o „mincinoasă ordinară”.
Ce au declarat parlamentarii legat de pensiile speciale?
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a precizat că: ”Mesajul clar este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine. Arătăm în acest fel că avem voința și determinarea să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor înainte de a face același lucru cu alte categorii de pensii speciale. O astfel de reformă ar așeza sistemul de pensii din țara noastră pe baze corecte, cu reguli aplicabile tuturor. Asta ne va permite să avem un sistem echitabil și sustenabil pe termen lung”.
”E un lucru corect. Nu poți să ceri altor categorii, dacă tu îți menții aceste privilegii. Ați văzut cu o largă majoritate, 382 de voturi, am terminat cu pensiile speciale ale parlamentarilor, urmează cumulul pensiei cu salariul. Și închidem în această săptămână, așa cum am promis, până la sfârșitul sesiunii și discuțiile cu pensiile speciale” a spus Marcel Ciolacu, șeful PSD.
Cei din opoziție le-au reproșat că au tergiversat prea mult proiectele privind eliminarea pensiilor speciale.
Astfel, Cătălin Drulă, președintele USR a comentat: ” Sunteți cei, pentru că aveți responsabilitate împărțită, care ați blocat proiectul USR de eliminare a pensiilor speciale timp de un an și două luni. Ceea ce ați făcut a fost să permiteți acestor pensii să mai fie plătite timp de încă un an și două luni. Am făcut un calcul, erați la o masă recent cu Adrian Năstase, Tăriceanu, Văcăroiu, Florin Georgescu. Ne-au mai costat de atunci 600.000 de lei pensiile acestor domni ”.
Citește și: Cine sunt românii care vor ieși mai devreme la pensie. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Reducere de 13 ani”
841 de parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă
În momentul de față există 841 de foști parlamentari beneficiază de indemnizație pentru limită de vârstă, așa cum sunt denumite oficial pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.
Asociația Foștilor Parlamentari a anunțat că va ataca legea în instanță și vor merge la Curtea Constituțională a României.
Sursă: hotnews.ro