Pensiile speciale vor fi supraimpozitate chiar și cu 20%! Decizia a fost luată de către comisiile Senatului

Autor: Diana Ghita

Pensiile speciale vor fi supraimpozitate

Sursa: shutterstock.com; pexels.com

Pensiile speciale, denumite și pensii de serviciu reprezintă veniturile lunare acordate unor anumite categorii de pensionari.

Beneficiază de pensii speciale românii care și-au desfășurat activitatea în calitate de: militari, polițiști, angajați ai serviciilor de informații, magistrați și diplomați. 

Ce au decis comisiile senatoriale

Pe 11 octombrie, mai multe comisii din Senat, printre care cele pentru juridică, muncă, apărare și constituționalitate, au pus în acord legea pensiilor speciale cu hotărârea CCR, acordându-i raport favorabil. Voturile respectivelor comisii au fost, în total, 43 „pro”, 7 „contra” și 2 abțineri.

Înainte de a fi pusă în acord cu decizia Curții Constituționale a României, legea pensiilor speciale a fost reexaminată și modificată, întrucât unele articole nu erau constituționale.

Citește și: Aceste pensii vor fi impozitate cu 10% „Suntem un pic presaţi de timp” Ce se întâmplă cu noua lege a pensiilor

În cele din urmă, una dintre deciziile comisiilor a fost ca, începând cu anul viitor, magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică să atingă o vechime în muncă de

25 de ani pentru a putea primi pensii speciale.

De asemenea, o altă condiție impusă este ca cei din aceste funcții să aibă vârste de peste 47 de ani și 4 luni pentru a se putea pensiona. Potrivit legii 303/2004, vârstei de pensionare i se adaugă 4 luni cu trecerea fiecărui an calendaristic.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

De ce unii senatori au fost împotriva acestei legi

Unii senatori s-au arătat nemulțumiți vizavi de forma actuală a legii, fiind de părere că pensiile de serviciu ar trebui să fie eliminate complet și că aceasta reprezintă, în continuare, o discriminare a pensionarilor.

„Nici peste 20 de ani nu vor fi eliminate pensiile speciale”, a spus Ștefan Pălărie, senator USR.

De asemenea, și Diana Șoșoacă și-a exprimat părerea despre respectiva lege, spunând că nu este altceva decât „o ilegalitate şi o discriminare”.

Însă, conform explicațiilor liderului senatorilor PNL, tăierea imediată a acestor pensii nu este admisă de către Curtea Constituțională.

Citește și: Care este formula după care se recalculează pensiile românilor care au grupe de muncă: "Este menită să înlăture inechitățile". Cine sunt seniorii care vor avea parte de pensii mărite

Cum se vor supraimpozita pensiile speciale

Așadar, dacă eliminarea acestor pensii nu este permisă, ele vor fi supraimpozitate. Pentru partea necontributivă din acest venit se vor respecta următoarele procente de impunere:

  • 10% pentru partea mai mică decât nivelul salariului mediu net sau egală cu acesta. Acest procent înseamnă, aproximativ, 422 de lei, având în vedere că venitul salarial mediu net are o valoare de circa 4.220 de lei.
  • 15% pentru partea a cărei valori se situează între nivelul salariului mediu net și nivelul salariului mediu brut folosit la justificarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mai exact, se impozitează 15% din partea de pensie care este cuprinsă între 4.220 de lei și 7.360 de lei.
  • 20% pentru partea care valorează mai mult decât salariul mediu brut folosit la justificarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acest lucru înseamnă că respectivul procent se va impune la o sumă care depășește 7.360 de lei.

Conform aspectelor hotărâte de către comisiile senatoriale, supraimpozitarea pensiilor de serviciu se va efectua treptat.

Citește și: Probleme la majorarea pensiilor! Reprezentanții Fondului Monetar nu sunt de acord ca seniorii să primească mai mulți bani