Pensiile speciale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie: Mai multe partide s-au opus desființării acestora

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 05 dec 2023, 08:51

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, legea pensiilor speciale intră în vigoare.

Sursa: pexels.com

Dezbateri aprinse legate de pensiile speciale. Mai mulți primari au contestat, luni, aceste pensii.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, declanșează o puternică critică împotriva inițiativei legislative care acordă pensii speciale aleșilor locali, afirmând că aceasta perpetuează o inechitate fiscală. Cu termenul-limită de 1 ianuarie 2024 apropiindu-se, Mihaiu emite un apel vehement către coaliția de guvernare, solicitând oprirea acestui proiect înainte ca pensiile speciale să devină un "drept câștigat" și ireversibil.

Radu Mihaiu cere oprirea pensiilor speciale

Potrivit agerpres.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, se pronunță împotriva intrării în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor și președinților de consilii județene, susținând că aceasta

reprezintă "o nedreptate pentru toți cei care nu se găsesc în poziții de putere, dar își plătesc taxele onest.” Într-o declarație recentă pe platforma Facebook, Mihaiu avertizează coaliția de guvernare să oprească această inițiativă înainte de 1 ianuarie, considerând că, în caz contrar, se va consolida o nedreptate majoră. Articolul explorează argumentele lui Radu Mihaiu, reacțiile politice și consecințele imediate ale adoptării acestei legi.

Primarul Radu Mihaiu exprimă public nemulțumirea față de proiectul legislativ care acordă pensii speciale aleșilor locali, subliniind că, în calitate de primar, plătește o contribuție identică cu oricare alt cetățean "neprivilegiat.”

În opinia sa, acest cadou legislativ reprezintă nu doar o inechitate, ci și o distorsiune a principiilor fiscale. Mihaiu argumentează că primarii ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de pensie ca medicii, IT-iștii sau corporatiștii, având în vedere contribuția lor la comunitate.

Citește și: Aproape două milioane de români vor rămâne fără aceste ajutoare sociale în anul 2024. Anunțul făcut de ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Cu toate astea, pe 1 ianuarie 2024 intră în vigoare legea care acordă pensii speciale primarilor, viceprimarilor şi președinților de consilii județene. Asta pe lângă pensia obișnuită, care se calculează la fel ca pentru ceilalți contribuabili. Este o nedreptate majoră pentru toţi cei care nu se găsesc în poziții de putere, dar îşi plătesc taxele în mod onest", a precizat Radu Mihaiu.

Amenințarea termenului-limită: 1 Ianuarie 2024

Cu un apel ferm către PSD și PNL, Radu Mihaiu subliniază că legea trebuie oprită înainte de 1 ianuarie 2024, altfel, pensiile speciale vor deveni un "drept câștigat" și nu vor mai putea fi eliminate. Îngrijorat de consecințele imediate, el își exprimă determinarea de a lupta împotriva acestei nedreptăți și solicită sprijinul colectiv pentru a stopa această inițiativă.

Reacții politice și critici la adresa legii

Reacțiile politice la apelul lui Mihaiu sunt variate, cu Anca Dragu, senatoare USR, afirmând că aceste pensii speciale "împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri.” În timp ce Parlamentul a aprobat recent o nouă formă a legislației privind pensiile speciale, Ștefan Pălărie, senator USR, atrage atenția asupra sumelor considerate "nesimțite," depășind 40.000 de lei lunar pentru unii beneficiari.

Citește și: Ilie Năstase, dezamăgit de pensia specială primită de la stat. Câți bani încasează fostul tenismen lună de lună

Consecințe asupra aleșilor locali și perspectiva viitorului

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2024, pensiile speciale vor intra în vigoare, oferind un spor la veniturile primarilor, viceprimarilor și președinților de consilii județene. Însă, înainte de a intra într-un an electoral, unii primari din opoziție contestă această lege și susțin că nu doresc să beneficieze de pensii speciale. Cu discuții deschise în Senat și reacții din partea partidelor, viitorul acestei inițiative rămâne incert și se anunță a fi un subiect fierbinte de dezbatere pe parcursul următoarelor săptămâni și luni.