Pensiile vor fi calculate după o nouă formulă. Acestea vor depinde în mare măsură de anii de vechime acumulați de către pensionari

Autor: Diana Ghita

Pensiile se vor calcula după o nouă formulă

Sursa: Unsplash

Subiectul pensiilor este unul intens dezbătut în țara noastră, discutându-se, mai ales, despre modul în care vor fi calculate acestea și data de la care cetățenii vor beneficia de majorările promise.

Pensiile românilor vor crește semnificativ de la începutul anului 2024. Prin noua lege a pensiilor, Guvernul a urmărit stabilirea unor egalități între pensionari și veniturile lor.

După ce procente se vor majora pensiile

În principiu, pensiile ar trebui să se majoreze cu 16%, conform noului proiect de lege. Însă, există pensii care vor înregistra măriri de peste 30%. 

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte.

Citește și: România și SUA România își vor asigura reciproc dreptul cetățenilor la pensie. Legea vizează aceste categorii de persoane

Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”,

a explicat prof. univ. dr. Doina Pârclălabu, la Antena3.ro.

De asemenea, cei ce au îndeplinit cei 15 ani din stagiul minim de cotizare, vor beneficia de o pensie minimă de 1.485 de lei, această sumă reprezentând 45% din salariul minim brut, care a fost majorat la 3.300 de lei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Pensii mai mari cu 30% pentru bărbați și doar cu 11% pentru femei! Ce scrie în noua lege a pensiilor

Vechimea în muncă joacă un rol important 

Dacă pensionarii au mai mult de 15 ani de vechime în câmpul muncii, atunci se va adăuga câte 1% din salariul minim brut, pentru fiecare an în plus. Conform acestei formule, un an de vechime în plus ar fi echivalentul a 33 de lei. 

Astfel, o persoană care a lucrat timp de 20 de ani, cu carte de muncă, va încasa o pensie de 1.650 de lei.

„Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară”,

se arată în noua Lege a pensiilor.

Noua lege a pensiilor urmează să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024, iar noile reguli au fost formulate în avantajul tuturor pensionarilor. Scopul principal din spatele noilor prevederi este acela de a elimina inegalitățile din sistemul de pensii, prin aplicarea principiilor corecte de contributivitate.

Citește și: Ce se întâmplă cu românii care au decis să lucreze și după vârsta pensionării. Anunțul a fost făcut de Curtea Constituțională