Pensiile vor fi majorate de două ori în anul 2024 cu peste 13%. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Author: Diana Bostan

Ce se întâmplă cu pensiile în anul 2024

Sursa: PixaBay

Ministerul Muncii prevede o majorare de peste 13% în ceea ce privește fondurile destinate pensiilor, având în vedere alocarea de resurse pentru două creșteri semnificative ale veniturilor seniorilor.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura- Oprescu, asigură cetățenii români că resursele financiare necesare pentru acoperirea drepturilor acestora sunt planificate în bugetul alocat pentru anul 2024.

Pensiile vor fi majorate de două ori în anul 2024

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale aduce la cunoștința publicului că proiectul de buget pentru anul 2024, aprobat de Guvernul României, evidențiază o creștere semnificativă de 13,3% în comparație cu anul curent.

Astfel, suma alocată pentru diverse programe și drepturi sociale va înregistra un avans considerabil, trecând de la 66,9 miliarde lei la 75,9 miliarde lei. Această majorare reflectă angajamentul Ministerului de a asigura resursele financiare necesare pentru a satisface drepturile și nevoile diverse ale cetățenilor români în anul viitor.

Citește și: Unde a muncit persoana ce încasează cea mai mare pensie din România? Un milion de români primesc pensia minimă

În același context, este important de menționat că bugetul alocat Casei Naționale de Pensii Publice va cunoaște o creștere semnificativă în anul 2024, înregistrând un avans de 20,3% în comparație cu anul precedent, respectiv 2023. Conform noilor prevederi bugetare, pentru anul viitor au fost direcționate resurse în valoare totală de 135 de miliarde de lei către Casa Națională de Pensii Publice. Această sumă se compune dintr-un total de 115 miliarde de lei provenite din contribuțiile de asigurări sociale (CAS), iar restul de 20 de miliarde de lei reprezintă subvenția acordată de la bugetul de stat.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Este important să subliniem faptul că la 1 ianuarie 2024, pensionarii vor beneficia de o indexare a punctului de pensii cu procentul de 13,8%. Ulterior, la 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii 360/2023, se va realiza o recalculare a pensiilor pentru persoanele în vârstă din România.

Guvernul a aprobat bugetul pe 2024

Într-o ședință desfășurată joi seara, Executivul a dat aprobarea pentru Legea bugetului de stat și, de asemenea, pentru bugetul asigurărilor sociale. Aceste acte normative sunt programate să intre în dezbaterea Parlamentului în cursul săptămânii următoare, iar adoptarea lor este anticipată înainte de sărbătoarea Crăciunului.

Citește și: Vești bune pentru pensionarii din România. Aceștia au posibilitatea de a beneficia de fonduri suplimentare în afara pensiei

Primii pași legislativi în procesul de adoptare a legilor vizează proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pentru anul 2024, proiectul de lege referitor la bugetul de stat pentru anul 2024 și proiectul de lege privind bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024.

Proiectele de lege au fost aprobate şi vor fi transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă”,

a fost anunțul transmis de Guvernul României.