Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă. Anunțul făcut de șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu

Author: Diana Bostan

Anunțul făcut de Daniel Baciu cu privire la pensiile românilor

Sursa: Pexels.com

Pensii 2024. Daniel Baciu a făcut un anunț de ultimă oră în legătură cu recalcularea pensiilor. Șeful Casei Naționale de Pensii explică cum vor avea loc majorările în două etape.

Pensiile românilor vor crește în două etape anul viitor. Prima data la data de 1 ianuarie 2024, când pensiile vor fi indexate la rata inflației și în luna septembrie a anului 2024, atunci când pensiile vor fi recalculate.

Daniel Baciu explică majorarea pensiilor în două tranșe

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a fost adoptat, marți, de către Senatul României.

Potrivit acestui proiect, pensiile românilor vor fi recalculate după o nouă formulă. Impactul bugetar va fi unul destul de mare, 15 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2024, şi de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea pensiilor.

Citește și: Pensiile cresc de la 1 septembrie 2024! Ministrul Muncii, primele declarații despre aplicarea noilor măsuri

„S-a clarificat, am trimis o adresă oficială preşedintelui Comisiei pentru buget – finanţe de la Senat, impactul este de 10 miliarde (n.r.

lei) pe patru luni, pentru aplicarea noii legi, şi de 15 miliarde, de la 1 ianuarie 2024. Banii sunt prevăzuţi în Bugetul Asigurărilor Sociale şi avem şi acea subvenţie de la bugetul de stat. Ei vor fi prinşi în legea bugetului pe anul viitor”
, a spus Daniel Baciu.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Cinci milioane de pensii ar urma să fie recalculate, iar procesul va fi finalizat până la data de 1 septembrie 2024, urmând ca imediat după românii să primească pensiile majorate începând cu această dată.

Cum vor crește pensiile în anul 2024

„În anul 2024, vom avea două creşteri de pensii. Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii – vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor.

Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecţie pe care l-a avut în momentul ieşirii la pensie. Deci nu mai este o creştere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creştere în funcţie de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus”, a mai precizat Daniel Baciu.

Citește și: Legea pensiilor intră în ”linie dreaptă în Parlament”. Premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ajuns la o înțelegere

Daniel Baciu a transmis că acest lucru este variabil și depinde de la un pensionar la altul, în funcție de istoricul profesional. El a menționat că aproximativ 3 milioane de pensii vor crește.

Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat că vor dezvolta softul în momentul în care legea va fi publicată în Monitorul Oficial, deoarece Legea finanțelor nu le permite să angajeze credite bugetare pentru noul soft până când legea nu este finalizată și publicată.

După publicarea legii, urmează să elaboreze normele acesteia, având la dispoziție trei luni pentru acest proces. Abia după aceasta vor putea efectiv să creeze noul program informatic, respectând întocmai prevederile noii legi a pensiilor.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?