Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii! Cine sunt pensionarii pe care îi va afecta acest mod de calcul

Autor: Diana Ghita

Cum se vor recalcula pensiile

Sursa: Pexels; Unsplash

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, un detaliu esențial care va suferi modificări este baza de calcul pentru stabilirea punctajului.

În loc să se țină cont de salariul mediu brut pe ramură, cum era prevăzut până acum, de la 1 septembrie se va lua în considerare salariul mediu brut pe țară, conform noii legi a pensiilor.

Pensiile vor fi recalculate în funcție de salariul mediu brut din ultimele decenii

Noua lege a pensiilor propune o formulă de calcul precisă, care ia în considerare salariul mediu brut pe economie începând din 1938 și până în 2022, după cum se arată în tabelul de mai jos.

Această modificare urmărește să aducă mai multă echitate în sistemul de pensii, însă implică și riscuri pentru cei care nu beneficiază de venituri mari sau care nu pot dovedi anumite venituri suplimentare din trecut.

Această schimbare ar putea duce la diferențe semnificative în cuantumul pensiilor. Secretarul general al Blocului Național Sindical (BNS), Horațiu Raicu, a explicat că, în anumite cazuri, această recalculare ar putea duce la pensii mai mici.

De aici pot apărea micșorări ale pensiilor, pentru că salariile medii brute pe ramură erau extrem de diferite înainte. Spre exemplu, salariile medii brute din industria textilă erau printre cele mai mici. Printre cele mai mari se aflau cele din industria metalurgică ”, a precizat Raicu, pentru Adevărul.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Cu toate acestea, el a subliniat că legea include prevederi care asigură că nicio pensie nu va scădea în urma acestei recalculări. Diferențele vor fi ajustate printr-un mecanism numit „puncte de stabilitate”, care vor fi acordate pentru cei ce depășesc 25 de ani de muncă. Acest lucru înseamnă că, deși calculul ar putea arăta o pensie mai mică, nivelul actual al pensiei nu va fi afectat.

Citește și: Ei sunt pensionarii care vor beneficia de un bonus lunar în valoare de 15.000 de lei. Ce se întâmplă cu stagiul de cotizare după marea recalculare

Cine sunt românii pe care îi va afecta noua formulă de calcul a pensiilor

Adevăratele provocări vor apărea pentru cei care vor ieși la pensie după 1 septembrie, conform noii legi. Un alt aspect complicat este legat de documentele care dovedesc veniturile suplimentare, cum ar fi sporurile și primele, acordate înainte de 2001. Aceste venituri nu sunt incluse în calculul pensiei în prezent, ceea ce ar putea crea dificultăți pentru viitorii pensionari.

Pe ei îi va afecta foarte tare noua formulă de calcul, chiar dacă se va ține cont de sporuri sau acordul global. Spun că îi va afecta tocmai din cauza acestei raportări a punctului de pensie la salariul mediu brut pe economie, nu la cel de pe ramură. Pentru că nu poți compara salariul unui IT-ist cu al unei casiere dintr-un magazin, ori salariul mediu brut pe economie face media dintre salariul mediu din retail, cu cel din petrol si gaze, cu cel din administrație și cu toate celelalte ramuri existente.

Automat, dacă raportezi salariul mediu al unei casiere cu salariul mediu pe țară va rezulta un punct de pensie mult mai mic, sub 1, poate chiar de 0,75 sau 0,5. De-asta spun că noua formulă de calcul ar trebui să se aplice după anul 2001.

Citește și: Motivul pentru care pensiile anumitor români vor scădea după recalculare: Din cele 4.750.000 de pensii, cel puțin 3.000.000 de pensii ar trebui să scadă pe baza formulei de recalculare

Vă amintesc că înainte de 1990, impozitul se plătea de întreprindere la total fond de salarii. Adică, avea 1.000 de angajați cu un salariu de 3.000 de lei în medie, întreprinderea plătea impozit pentru întreg fondul de 3 milioane de lei. Ministerul Finanțelor ar trebui să aibă aceste cifre, pe fiecare angajator, astfel încât să nu mai fie nevoie de adeverințe. Sunt cazuri în care arhivele au ars, întreprinderile au intrat în faliment, iar oamenii nu mai au cum să aducă dovezile. Dacă nu poți să reconstitui veniturile de dinainte de 2001, statul ar trebui să-și ofere un mic procent în plus ”, a mai explicat Horațiu Raicu, pentru sursa citată.

 


Thomas Ferfelis, viitorul soț al Kirei Hagi, încearcă să se apropie de fostul fotbalist și să fie alături de el în momentele importante ale vieții sale.