Pensionarea anticipată, penalizată de la 1 septembrie! Ce procent li se taie din pensie celor care se retrag mai devreme din activitate

Author: Diana Ghita

Ce se întâmplă cu cei care se pensionează anticipat

Sursa: Pexels.com

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în sistemul de pensionare din România. Aceasta ajustează stagiul minim de cotizare în funcție de speranța de viață și elimină pensia anticipată fără penalizări.

Potrivit noii legi a pensiilor, atât femeile, cât și bărbații vor trebui să aibă un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani, iar stagiul complet va crește la 35 de ani, din 2035. De asemenea, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani, ca în cazul bărbaților.

Pensionarea anticipată va fi penalizată de la 1 septembrie

În ceea ce privește pensia anticipată, noua lege impune un sistem de penalizare în funcție de perioada rămasă până la vârsta standard de pensionare. Persoanele care doresc să iasă la pensie anticipat pot beneficia de acest drept cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare, dacă au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet prevăzut în anexa nr. 5.

De asemenea, se poate acorda pensie anticipată celor care au realizat stagiul complet de cotizare prevăzut în aceeași anexă. În determinarea stagiului complet de cotizare necesar pentru pensia anticipată, nu se iau în calcul perioadele în care persoana a avut calitatea de asigurat în baza unui contract de asigurare de la 1 ianuarie 2018, conform legislației existente.

Cuantumul pensiei anticipate este determinat prin scăderea pensiei pentru limită de vârstă în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet prevăzut și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu alte reduceri reglementate de lege.

Cum li se calculează pensiile celor care se retrag mai devreme din activitate
[Sursa: Pexels.com]

Citește și: Ce se întâmplă cu pensiile înainte de Paște 2024: Daniel Baciu a făcut marele anunț „Vom face tot ce e posibil pentru ca acest lucru să se impună”

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce procent li se taie din pensie celor care se retrag mai devreme

La îndeplinirea condițiilor pentru pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și, după caz, prin adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare sau suspendare a plății pensiei anticipate.

Există și excepții de la penalizare. Bărbații care au împlinit vârsta de 60 de ani și au realizat un stagiu de cotizare de minim 40 de ani pot ieși la pensie fără penalizări. De asemenea, românii cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pot solicita pensia anticipată, dar vor fi penalizați în acest caz.

Citește și: Anumiți pensionari vor lua pensii mai mari după recalculare: Câți ani au lucrat aceștia în câmpul muncii și ce salarii au avut

Pensia anticipată se poate lua atunci când ai stagiul complet de cotizare și te poți pensiona anticipat în două situații.  Dacă ai 40 de ani de stagiu contributiv poți să te pensionezi anticipat fără nicio penalizare. Altfel spus, dacă ești bărbat, iar limita de vârstă este de 65 de ani, dacă ai 40 de ani de stagiu de cotizare, poți ieși la pensie la 60 de ani. Fără nicio penalizare, cu toate drepturile.

De asemenea, pentru pensia anticipată, dacă ai 35 de ani stagiu contributiv, ceea ce este obligatoriu pentru a te pensiona anticipat, poți ieși la pensie anticipat scăzând penalizarea de la 30% cât era pe vechea lege, la o penalizare de 24%, cât este pe noua lege”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la Antena 3.