Pensionari privilegiați: Cine poate primi un bonus anual de până la 1.000 de lei! Află condiția esențială!

Autor: Andrei Costanda

„Zilei Familiei Române” se sărbătorește pe 23 septembrie.

În data de 23 septembrie se sărbătorește „Ziua Familiei Române”, iar mai multe evenimente sunt organizate de autoritățile locale din România.

Pe 23 septembrie 1993, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția nr. 47/237, stabilind ca ziua de 15 mai să fie „Ziua Internațională a Familiei„. În 1994, Guvernul României a decis să onoreze acest eveniment global prin sărbătorirea „Zilei Familiei Române” în aceeași dată.

Diplomă de onoare și premiu pentru 50 de ani de căsnicie

Autoritățile locale din România au posibilitatea de a organiza diverse evenimente pentru a premia persoanele vârstnice din comunitate cu ocazia acestei zile speciale.

Un exemplu remarcabil este Consiliul Local al Municipiului Iași. Pe 7 mai 2003, acest consiliu a adoptat Hotărârea nr. 236/2003, prin care se prevedea acordarea, într-un cadru festiv, a unei diplome de onoare și a unui premiu fiecărei familii din Iași care a împlinit 50 de ani de căsnicie.

Aceste premii și diplome sunt menite să celebreze cuplurile longevive. Familiile care sărbătoresc 50 de ani de căsnicie pot primi recompense financiare, care variază între 500 și 1000 de lei, în funcție de decizia Consiliului Local.

Această inițiativă subliniază respectul și aprecierea pentru stabilitatea și devotamentul de care au dat dovadă aceste cupluri de-a lungul decadelor.

Citește și: Cinci destinații de poveste din apropierea Bucureștiului, în care îți poți petrece sfârșitul de săptămână. Peisajele acestor locuri îți vor tăia răsuflarea

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Cristina Spătar a reusit să rămână însărcinată, după ce medicii i-au spus că nu poate avea copii. Vedeta a spus abia acum prin ce a trecut: „I-am făcut prin multe fertilizări in vitro”

1000 de lei anual pentru pensionarii care au împlinit 100 de ani

În plus, Primăria Municipiului Constanța desfășoară acțiuni similare pentru a onora seniorii care au atins vârste venerabile sau care au sărbătorit 50 de ani de căsătorie.

Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, locuitorii orașului care au ajuns la aceste vârste impresionante primesc următoarele sume: 300 de lei pentru seniorii care au împlinit 80 de ani, 500 de lei pentru cei de 90 de ani, 1.000 de lei pentru cei care au împlinit 100 de ani și 300 de lei pentru cuplurile care au petrecut împreună peste jumătate de secol.

Pentru a beneficia de aceste premii, persoanele eligibile trebuie să depună o cerere tip, alături de certificatul de căsătorie și actele de identitate ale soților.

Această procedură asigură că premiile sunt acordate corect și prompt.

Aceste inițiative reprezintă un mod de a recunoaște și de a onora contribuțiile și devotamentul persoanelor vârstnice în cadrul comunității. Ele subliniază importanța familiei și a tradițiilor familiale în societatea românească, promovând în același timp respectul pentru valorile familiale și longevitatea căsniciei.

Astfel, Ziua Internațională a Familiei și Ziua Familiei Române devin momente de sărbătoare și reflecție asupra rolului central pe care familia îl joacă în viața fiecăruia dintre noi.

Prin aceste premii și evenimente, autoritățile locale transmit un mesaj puternic de apreciere și respect pentru generațiile anterioare, încurajând comunitatea să celebreze împreună valorile care ne unesc și ne definesc ca societate.

 


Episodul 24 al serialului turcesc “Vinovați de iubire” este difuzat la Kanal D joi, 4 iulie 2024. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.