Pensionarii au luat cu asalt Casele de Pensii din România. Nenumărate greșeli au fost descoperite în deciziile pensionarilor

Autor: Bianca Vidoi

Erori de recalculare a pensiilor 

Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

În perioada 16 - 31 august 2024, toți pensionarii din România vor primi deciziile cu noua pensie recalculată pe care o vor primi în luna septembrie.

Toți pensionarii din România au așteptat cu nerăbdare deciziile care prezintă suma recalculată pe care o vor primi începând cu luna septembrie, însă pentru mii de persoane, deciziile au fost însoțite de nenumărate greșeli. Pentru a se asigura că pensia lor este calculată corect, pensionarii au mers încă de la primele ore la Casele de Pensii din întreaga țară.

Pensionarii au luat cu asalt Casele de Pensii din România

După luni de zile în care pensionarii și-au așteptat cu nerăbdare deciziile cu noua pensie pe care o vor primi începând cu luna septembrie a anului 2024, marea le-a fost surprinderea când au descoperit nenumărate greșeli în recalculare. Din deciziile pensionarilor lipsesc perioade de muncă, sunt încadrați diferiți anii de muncă sau sunt înjumătățite punctajele recalculate. Aceste erori de calculare au adus adesea scăderi ale pensiilor actuale ale vârstnicilor.

Pentru a se asigura că primesc banii pentru care au lucrat o viață întreagă, pensionarii s-au așezat la cozi infernale la Casele de Pensii din România. Pensionarii din Sectorul 2 au luat cu asalt Casa de Pensii din Bulevardul Lacul Tei pentru a depune contestații cu privire la noile decizii pe care le-au primit după recalcularea pensiilor. 

Citește și: Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500 de lei”. Românii s-au strâns, revoltați, în fața caselor de pensii

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Oamenii au așteptat încă de la 0ra 07:30 pentru a se deschide la Casa de Pensii, chiar dacă programul începe la ora 08:00, astfel încât să găsească o soluție pentru a corecta deciziile pe care le-au primit. Deși mii de pensionari s-au trezit cu pensii mai mici pe noile decizii primite după recalculare, Marcel Ciolacu i-a asigurat pe oameni că venitul lor lunar nu o să scadă.

„Românii trebuie să aibă garanţia că nu scade nicio pensie şi orice greşeală se poate repara. Și orice sumă se recuperează. 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total, ăsta este un fapt cert”, a explicat Ciolacu, potrivit romania.europalibera.org

În cât timp se poate depune contestația deciziei de recalculare?

Românii ce au găsit nereguli în decizia de recalculare a pensiei primite în această perioadă pot depune o contestație pentru revizuirea dosarului de pensie.

Pensionarii au la dispoziție 45 de zile pentru depunerea contestației, 45 de zile din momentul în care aceștia au intrat în posesia deciziei de recalculare a pensiei.

Înainte de a ajunge în această situație, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, le-a recomandat pensionarilor să meargă la Casele de Pensii pentru a cere o verificare a deciziei, iar dacă neregulile sunt observate, atunci Casa de Pensii o să vină cu o decizie de revizuire.

„Există foarte clar o prevedere și în legea pensiilor care spune care este termenul de recuzare, de contestare a acestor decizii, dar eu zic că fiecare dintre pensionari ar trebui să facă o mică procedură prealabilă, să meargă la casele de pensii fie în audiență la director pentru a cere lămuriri cu privire la decizie. Numai după ce primește lămuriri de la colegii avizați, ar fi ultimul pas să meargă în instanță”, a explicat Daniel Baciu, potrivit realitatea.net