Pensionarii români din anumite țări din Uniunea Europeană beneficiază pe parcursul anului 2025 de a 13-a și 14-a pensie. Acest ajutor financiar este distribuit de două ori pe an, în luna aprilie și octombrie. Iată cine poate primi „pensie dublă” în 2025.
Pensionarii care beneficiază de a 13-a și 14-a pensie
Pensionarii români care locuiesc și primesc pensii din anumite state europene primesc un ajutor suplimentar în luna aprilie, cunoscută drept a 13-a pensie.
Această „pensie dublă”, echivalentă cu o a 13-a și a 14-a pensie, le oferă pensionarilor din anumite țări din Uniunea Europeană un ajutor suplimentar pentru perioadele în care cheltuielile sunt mai mari. Ajutorul vizează în mod special perioadele să sărbători și vacanțe, în care pensionarii au nevoie de un plus financiar pentru a duce un trai decent.
Inițial, a 14-a pensie a fost distribuită în luna septembrie, însă pentru ca cele două sume de bani să fie distribuite uniform pe parcursul anului s-a decis oferirea banilor în luna octombrie. Acum, a 13-a și a 14-a pensie sunt distribuite de două ori pe an, o dată la șase luni.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Când poți să depui dosarul de pensionare pentru limita de vârstă: De ce acte ai nevoie
Austria a adoptat această măsură pentru ajutarea pensionarilor. Astfel, pensionarii primesc „pensie dublă” fără a fi necesară o cerere prealabilă. Suma pe care o primesc pensionarii nu este una fixă, ci este proporțională cu valoarea pensiei primite lunar. De cele mai multe ori, plata acestui ajutor suplimentar pentru pensionari se realizează la începutul fiecărei luni, pentru luna precedentă.
Cu toate acestea, dacă data stabilită coincide cu o zi nelucrătoare, atunci pensionarii primesc a 13-a sau a 14-a pensie în ultima zi lucrătoare anterioară.Ce ajutor primesc pensionarii care s-au pensionat recent
Deși valoarea „pensiei duble” nu este una exactă, pensionarii care beneficiază pentru prima oară de acest ajutor vor avea parte de un mod diferit de calculare a suplimentului. Persoanele care au ieșit la pensie recent și nu au primit o pensie continuă în ultimele luni vor primi a 13-a sau a 14-a pensie ajustată proporțional cu timpul efectiv lucrat.
Fiecare lună lipsă le va scade pensionarilor ajutorul suplimentar cu o șesime din total. „Pensia dublă” poate fi distribuită într-un cont bancar, însă pot fi și ridicați în numerar de la factorul poștal. Pensionarii care decid să-și ridice „pensia dublă” de la punctul poștal trebuie să se prezinte personal și să aibă un document de identitate valabil, potrivit cancan.ro.