Pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus, după recalculare. Ce vechime în muncă au avut aceștia

Author: Laura Macovei
Actualizat: 08 ian 2024, 17:25

Pensionarii care nu vor primi niciun ban în plus, după recalculare. Ce vechime în muncă au avut aceștia

Sursa: pexels.com

Aproape 2 milioane de pensionari nu vor beneficia de nicio creștere în cuantumul pensiei după recalcularea din luna septembrie. Această situație este legată de perioada lor de activitate în câmpul muncii.

Un număr de 2.000.000 de pensionari nu vor beneficia de nicio majorare în urma recalculării din luna septembrie.

Profesorul Anton Hadăr a explicat motivele pentru care acești cetățeni români nu vor înregistra creșteri ale cuantumului pensiei.

Pensionarii care nu primesc niciun ban în plus după recalculare

Potrivit Antena 3 CNN, profesorul Hadăr a efectuat în direct calculul pensiilor conform noii formule și a explicat motivul pentru care aproape 2 milioane de indivizi nu vor beneficia de nicio creștere în luna septembrie a anului 2024.

Acesta a oferit un exemplu al unui bărbat care a avut o carieră în calitate de mecanic utilaj în industria textilă, cu un stagiu de cotizare contributivă de 15 ani și 28 de zile.

Citește și: Schimbări în sistemul de pensii în 2024. Vârsta de pensionare se reduce pentru această categorie de români

„A muncit mai puțini ani, aceasta este marea problemă, iar formula nu-l avantajează.

A primit mărirea de 13,8%, dar doar cu ea rămâne. 
Totul pentru că el a lucrat doar 15 ani și știm foarte bine că acum cântăresc foarte mult, mai ales la pensiile mici, punctele de stabilitate.

Punctele de stabilitate se dau pentru ani mulți petrecuți în câmpul muncii. Cine a muncit între 15 și 25 de ani, primește zero puncte, pentru că așa prevede legea”,

a explicat profesorul.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Astfel, cei care au avut o perioadă de muncă cuprinsă între 15 și 25 de ani în România nu vor înregistra creșteri ale pensiei conform noii legislații.

Când s-au născut românii care nu primesc bani după recalculare

Fosta șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, spunea că pensiile femeilor din România născute în perioada ianuarie-martie 1950, care au ieșit la pensie la vârsta de 59 de ani, nu vor înregistra creșteri semnificative. Femeile născute între aprilie-iunie 1950, și care au ieșit la pensie la aceeași vârstă, vor beneficia doar de o creștere infimă.

Pentru femeile născute între ianuarie-martie 1945 nu se va aplica nici o creștere, cele născute între aprilie și august vor beneficia de o creștere de 0,3%, iar cele născute între septembrie 1945 și ianuarie 1946 vor primi o

creștere de doar 0,66%.

Citește și: Data la care românii își vor primi pensiile în luna ianuarie 2024. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Trebuie spus că acolo unde sunt creşterile negative, cu minus, românii vor rămâne cu cuantumul pensiei aflat în plată. Nu se va diminua nimic ”, a dat asigurări fosta şefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu.

Astfel, românii născuți între octombrie 1958 și iunie 1961, care au ieșit la pensie la vârstele de 61 sau 62 de ani, nu vor înregistra creșteri ale pensiei în urma recalculării.

 

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.