Casa Națională de Pensii Publice oferă 130.000 de bilete de tratament pentru pensionari și asigurați în anul 2025. Acestea au ca și scop menținerea sănătății pensionarilor, dar și îmbunătățirea calității vieții acestora. Pensionarii și persoanele beneficiare ale sistemului de asigurare trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a primi aceste bilete de tratament balnear.
Pensionarii care primesc bilete de tratament balnear în 2025
130.000 de persoane din România vor putea să beneficieze de bilete de tratament balnear în 2025, bugetul stabilit pentru programul finanțat de Casa Națională de Pensii Publice fiind de 400 de milioane de lei. Dintre cele 130.000 de bilete de tratament balnear, peste 60.000 de bilete vor fi asigurate în unitățile de tratament balnear ale Casei Naţionale de Pensii Publice, iar celelalte în alte unități de profil, după încheierea unor contracte subsecvente.
„Oferim şi în 2025 bilete de tratament balnear pentru pensionarii din sistemul public. Sunt 130.000 de bilete asigurate prin Casa Naţională de Pensii, în valoare de 400 de milioane de lei”, a declarat Ciolacu, la începutul şedinţei Executivului, potrivit digi24.ro.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Suma de 250 de lei intră în plus în conturile pensionarilor, din luna aprilie 2025!
Pentru a beneficia de aceste bilete de tratament balnear, pensionarii și asigurații trebuie să depună la sediul casei teritoriale de pensii o cerere timp. După eliberarea biletului de tratament balnear de către Casa Națională de Pensii Publice, beneficiarii vor aduce la casele teritoriale de pensii și restul documentelor necesare, mai exact:
- Cerere tip pentru acordarea biletului de tratament
- Buletin/carte de identitate (copie)
- Cupon de pensie/ Adeverință care atestă calitatea de asigurat (pentru salariați, unde este cazul), pentru plata a 50% din pensie/salariu
- Certificat de persoană cu handicap/ Decizie de pensionare (pentru bilete gratuite, dacă este cazul – în copie)
- Biletul de trimitere (formular special, unic pentru serviciile de recuperare medicală, eliberat de medicul de familie sau specialist) – necesar la ridicarea biletului
- Trimiterea medicală eliberată de medicul de familie sau medicul specialist.
Care sunt condițiile
Maxim 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale, precum și persoanelor beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, potrivit mmuncii.ro. Iată care sunt categoriile de români care pot beneficia de aceste bilete de tratament balnear complet gratuit, mai exact:
- pensionarii de invaliditate, incluși într-un program de recuperare stabilit de medicul expert al asigurărilor sociale;
- persoanele persecutate politic în timpul dictaturii comuniste, deportații și prizonierii de război, precum și luptătorii în rezistența anticomunistă;
- persoanele persecutate din motive etnice, între 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945;
- veteranii de război, invalizii și văduvele de război;
- persoanele invalide şi/sau accidentate în război;
- persoanele cu dizabilități;
- persoanele accidentate la locul de muncă sau care suferă de boli profesionale, dacă au recomandare medicală;
- salariații expuși la radiații, care lucrează în zone cu mediu radioactiv, potrivit avocatnet.ro.
Pensionarii din România sunt nevoiți să plătească o parte din biletul de tratament balnear, în funcție de valoarea pensiei pe care o primesc în luna anterioară eliberării biletului de tratament. Astfel, pensionarii care primesc pensii mai mici decât salariul minim net, adică 2.400 lei, vor fi nevoiți să plătească 55% din pensia brută. Pensionarii care primesc pensii mai mari de 2.400 de lei vor fi nevoiți să achite 70% din valoarea pensiei brute.
Casa Națională de Pensii Publice a specificat că perioada unui bilet de tratament este de 16 zile, dintre care 12 zile sunt de tratament. Fiecare solicitant eligibil poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear pe an.