Pensionarii care primesc un bonus de 15.000 de lei în fiecare lună: Aceștia au muncit cu 5 ani mai puțin comparativ cu alți români

Autor: Cristina Mocanu

Pensionarii care primesc un bonus de 15.000 de lei în fiecare lună

Sursa: pixabay.com

Anumiți pensionari primesc lunar, odată cu pensia și un bonus de 15.000 de lei, deși au muncit cu 5 ani mai puțin comparativ cu alți români. Cine sunt aceștia?

Începând cu 1 septembrie 2024, recalcularea pensiilor va aduce schimbări importante pentru milioane de români. Această reformă include creșteri semnificative pentru anumite categorii de pensionari și ajustări bazate pe principiul contributivității. O parte dintre pensionari vor primi un bonus de 15.000 de lei în fiecare lună.

Pensionarii care primesc un bonus de 15000 de lei lunar

În contextul unei reforme majore a sistemului de pensii, România se pregătește pentru recalcularea pensiilor, începând cu 1 septembrie 2024.

Acest proces, care va afecta milioane de pensionari, vine cu schimbări semnificative, inclusiv pentru pensionarii speciali care beneficiază de un bonus lunar de 15.000 de lei, în ciuda faptului că au lucrat cu cinci ani mai puțin decât alți români.

Potrivit romaniatv.net, recalcularea pensiilor din 2024 este așteptată de peste 3 milioane de pensionari, conform datelor centralizate de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Ministerul Muncii a elaborat noi principii care stau la baza acestui proces, punând accent pe consolidarea principiului contributivității. Astfel, stagiul minim și complet de cotizare va fi condiționat de vechimea realizată efectiv, ceea ce înseamnă că doar acei pensionari care au contribuit suficient la sistemul de pensii vor beneficia de majorări semnificative.

Un nou principiu, cel al stabilității contribuției la sistemul public de pensii, prevede ajustarea stagiului de cotizare realizat peste 25 de ani cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii.

Aceasta înseamnă că pensionarii care au lucrat mai mult de 25 de ani vor avea un avantaj suplimentar la recalcularea pensiei.

Procesul de recalculare va fi realizat în etape, iar Poșta Română va trimite adeverințele cu noile pensii recalculate între 15 și 31 august. Pensionarii vor primi noile taloane de pensii începând cu 1 septembrie, iar ajustările vor fi reflectate în plățile din luna respectivă.

În România, există un număr de 11.696 de pensionari speciali, dintre care cei mai mulți sunt judecători și procurori. Aceștia beneficiază de pensii considerabil mai mari decât pensionarii obișnuiți, în mare parte datorită unui bonus lunar de 15.000 de lei oferit de stat. Acest bonus reprezintă o parte semnificativă din pensia lor totală, care ajunge la o medie de 21.000 de lei pe lună. Restul de 6.000

de lei reprezintă partea contributivă, adică suma rezultată din contribuțiile pe care aceștia le-au făcut la sistemul de pensii de-a lungul carierei.

Acești pensionari speciali au muncit, în medie, doar 25 de ani, comparativ cu ceilalți pensionari, care au nevoie de un stagiu de cotizare de cel puțin 30 de ani pentru a beneficia de o pensie completă. În plus, magistrații au dreptul de a se pensiona la vârsta de 60 de ani și pot beneficia de pensie specială chiar dacă, la momentul pensionării, ocupă o altă funcție.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

Citește și: Când vor intra pensionarii din România în posesia noilor decizii de recalculare. Anunțul important făcut de Ministrul Muncii

Această situație a creat controverse în societatea românească, mulți considerând că aceste pensii speciale sunt disproporționate și nedrepte față de majoritatea pensionarilor care au contribuit mai mult timp la sistemul de pensii și primesc sume mult mai mici. De altfel, recalcularea pensiilor din 2024 include și acest bonus de 15.000 de lei, ceea ce ar putea duce la creșteri suplimentare ale pensiilor pentru această categorie.

Majorarea punctului de pensie și noile adeverințe

În fiecare an, pensiile sunt majorate în luna ianuarie, în funcție de procentul de creștere a veniturilor din contribuții de asigurări sociale la bugetul statului sau de rata medie anuală a inflației din ultimii doi ani. Pentru 2024, valoarea punctului de pensie a fost majorată cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei, comparativ cu 1.785 de lei în 2023. Această majorare se aplică tuturor pensionarilor, însă doar partea contributivă a pensiei va fi recalculată, ceea ce înseamnă că nu toți pensionarii vor beneficia de creșteri semnificative.

În ciuda acestei majorări, există peste 1,5 milioane de pensionari care nu vor beneficia de o creștere a pensiei, conform noii legi. Acești pensionari vor primi aceleași sume ca și până acum, chiar dacă, în teorie, pensia lor ar fi trebuit să scadă în urma recalculării. Legea prevede că nicio pensie nu poate scădea, ceea ce înseamnă că acești pensionari vor fi protejați de eventuale reduceri.

Adeverințele cu noile pensii recalculate vor fi trimise între 15 și 31 august, iar pensionarii vor afla ce sume vor primi începând cu luna septembrie. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a declarat că există pensii care vor crește cu până la 2.000 de lei, în special pentru cei care au avut un stagiu de muncă de 43 de ani sau mai mult. De exemplu, un pensionar care primea 3.673 de lei va ajunge să primească peste 5.600 de lei după recalculare.

Citește și: Cine sunt pensionarii care vor primi mai mulți bani după recalcularea pensiilor: Creșterea va fi în medie de 500 de lei

Astfel, recalcularea pensiilor din 2024 este un proces complex, care va afecta milioane de români, aducând atât beneficii, cât și nemulțumiri. În timp ce pensionarii speciali continuă să primească pensii considerabile, majoritatea pensionarilor vor trebui să se mulțumească cu creșteri moderate, bazate pe principiul contributivității. Rămâne de văzut cum va evolua această situație și ce alte schimbări vor fi aduse sistemului de pensii în viitor.