O anumită categorie de pensionari ar urma să primească în acest an, în plus, suma de 720 de lei. Cum vor putea intra în posesia acestei sume de bani și ce trebuie să facă pentru aceasta?
Pensionarii care urmează să primească 720 de lei la pensie
În luna februarie 2025, ar trebui să avem un buget stabilit pentru pensii, moment în care se vor putea face calcule exacte pentru a vedea ce bani vor putea fi alocați pentru indexarea pensiilor.
Recent, Ministrul de Finanțe Tanczos Barna, a anunțate pe pagina sa oficială de Facebook că pentru pensii, n acest an va fi alocat un buget de aproape 169 miliarde de lei „Așa cum ne-am angajat, plătim toate drepturile câștigate până la sfârșitul anului 2024. Doar pentru pensii avem alocat un buget de aproape 169 miliarde de lei, comparativ cu anul trecut, când execuția preliminară arată cheltuieli de peste 152 miliarde de lei, și 2023, când au fost plătite 126 miliarde de lei pentru pensii.
De menționat este că persoanele care au în prezent o pensie de 6.000 de lei, după indexare, aceasta ar urma să fie majorată cu aproximativ 720 de lei, ceea ce înseamnă că la final, seniorii ar urma să primească 6.720 de lei.
La ce vârstă poți ieși la pensie în funcție de anul de naștere?
De menționat este că vârsta de pensionare este influențată de mai mulți factori, precum demografică, creșterea speranței de viață și necesitatea menținerii unui sistem de pensii sustenabil. În același timp, tendințele economice și politice au determinat revizuirea graduală a legislației privind pensionarea.
Conform noilor reforme, lansate recent, vârsta de pensionare va crește treptat până la 63 de ani, urmând ca până în 2030, vârsta standard să rămână la 65 de ani.
Până nu demult, femeile ieșeau la pensie la 60 de ani, iar bărbații la 65 de ani.Vârstele de pensionare astfel reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbați, respectiv de 45 de ani pentru cadrele militare în activitate, soldații si gradații voluntari, poliţiştii şi funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranței naţionale
De asemenea, anumite categorii de persoane urmează să primească și o bonificație. Printre aceștia se regăsesc și mamele care au crescut copii până la vârsta de 16 ani.
Astfel, mamele vor putea ieși mai devreme la pensie, după cum urmează:
- Femeile cu un singur copil se pot pensiona cu 6 luni mai devreme.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
- Femeile cu doi copii beneficiază de o reducere de 1 an.
- Femeile cu trei copii pot ieși la pensie cu 1 an și 6 luni mai devreme.
- Pentru patru copii, reducerea este de 2 ani.
- Femeile cu cinci copii vor avea 2 ani și 6 luni reducere.
- Cele cu șase copii sau mai mulți pot ieși la pensie cu 3 ani mai devreme.
- Pentru mamele cu șapte sau mai mulți copii, reducerea ajunge la 3 ani și 6 luni.
Ce alte modificări au apărut în Legea Pensiilor?
Printre noile reglementări, care au apărut în noua Lege a pensiilor, se regăsesc și:
Stagiul minim de cotizare: Acesta este de 15 ani pentru bărbați și femei.
Stagiul complet de cotizare: Este stabilit la 35 de ani pentru ambele categorii, iar atingerea acestuia se realizează conform unei scheme de eșalonare prevăzute în tabelul oficial.
Bonusuri pentru cotizare extinsă: Persoanele care depășesc stagiul de cotizare de 35 de ani pot beneficia de reduceri suplimentare ale vârstei de pensionare.
Astfel, după indexarea pensiilor, anumiți pensionari ar urma să primească, în plus, la pensie suma de 720 de lei, iar vârsta standard de pensionare va fi 65 de ani.