Pensionarii care urmează să primească mai mulți bani începând din 2025: Se va adăuga o nouă perioadă de vechime la muncă

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 27 dec 2024, 12:14

Pensionarii care urmează să primească mai mulți bani începând din 2025:

Sursa: pixabay.com

Pensionarii primesc o veste bună: Începând din 2025 se va adăuga o nouă perioadă de vechime la muncă. Despre ce este vorba?

Anunț îmbucurător pentru pensionarii din România! Noua Lege a Pensiilor (360/2023), care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, aduce schimbări semnificative pentru cei care au studii superioare. Începând cu această dată, studiile de masterat sunt considerate vechime în muncă, alături de diplomele de licență și doctorat. Această modificare oferă pensionarilor posibilitatea de a beneficia de pensii mai mari, dacă îndeplinesc condițiile impuse de lege.

Ce presupune noua lege a pensiilor?

Conform noilor reglementări, perioadele în care asigurații au urmat cursuri universitare la zi sau cu frecvență, inclusiv cele de masterat, vor fi luate în calcul ca stagiu de cotizare pentru pensie, cu o condiție esențială: studiile trebuie finalizate cu diplomă. Mai exact, pensionarii pot include în vechimea în muncă următoarele cicluri universitare:

- Licența – dacă au finalizat studiile cu diplomă de licență.

- Masteratul – adăugat recent ca perioadă asimilată în sistemul public de pensii.

- Doctoratul – dacă studiile s-au încheiat cu o diplomă de doctor.

Citește și: Indexarea și mica recalculare a pensiilor le aduc mii de lei în plus românilor! Care este programul creșterilor de pensii în 2025

Condiții pentru ca studiile să fie considerate stagiu de cotizare

Potrivit romaniatv.net, pentru ca anii de studiu să fie recunoscuți ca vechime în muncă, pensionarii trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

- Finalizarea studiilor cu diplomă: Dacă studenții nu au susținut lucrarea de dizertație sau nu au finalizat programul de masterat, acești ani nu sunt luați în considerare.

- Neafilierea la sistemul public de pensii în timpul studiilor: Dacă persoana a lucrat ca salariat sau era asigurată deja în sistemul public în perioada respectivă, anii de studii nu se vor adăuga la vechimea în muncă.

- Un singur ciclu de studii de același nivel: Cei care au urmat mai multe programe de licență, masterat sau doctorat pot alege o singură perioadă pentru fiecare nivel care să fie considerată stagiu de cotizare.

Cum se aplică aceste schimbări?

Legea este clară în ceea ce privește modul în care studiile superioare sunt valorificate:

- Pentru fiecare nivel educațional (licență, masterat, doctorat), se poate considera o singură perioadă, chiar dacă persoana a absolvit mai multe instituții sau programe.

- Fără suprapuneri: Dacă perioada de studii coincide cu perioade în care persoana era asigurată, acea perioadă nu se va mai include suplimentar în vechimea în muncă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Horoscop 2025: Descoperă zodia care va fi favorizată în dragoste și bani!

- Actualizarea dosarului: Cei care nu și-au depus încă documentele care atestă absolvirea studiilor pot face acest lucru în continuare la Casa de Pensii pentru a-și actualiza situația.

Recunoașterea studiilor de masterat ca stagiu de cotizare reprezintă o oportunitate pentru pensionari de a beneficia de pensii mai mari, deoarece:

Creșterea stagiului de cotizare: Numărul total de ani recunoscuți pentru pensie se va majora, ceea ce înseamnă o pensie mai mare pentru cei care au studiat la masterat.

Avantajul pentru absolvenții din trecut: Această măsură nu se aplică doar pentru cei care finalizează studiile de acum înainte, ci și pentru cei care au absolvit anterior și își pot actualiza dosarele.

Citește și: Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025. Anunț important pentru pensionari

Un sistem mai echitabil: Noua lege recunoaște munca intelectuală și timpul investit în educație ca fiind echivalente cu munca efectivă.

Pașii necesari pentru pensionare

Dacă sunteți pensionar sau aproape de vârsta de pensionare și ați finalizat studii superioare, iată ce trebuie să faceți:

Verificați documentele: Asigurați-vă că aveți diplomele de licență, masterat sau doctorat.

Depuneți actele la Casa de Pensii: Completați dosarul cu documentele necesare pentru ca perioada de studii să fie inclusă în vechimea în muncă.

Alegeți perioada preferată: Dacă aveți mai multe diplome de același nivel, selectați perioada care vă avantajează cel mai mult.

Noua Lege a Pensiilor aduce vești bune pentru cei care au investit timp și resurse în educație. Adăugarea studiilor de masterat ca vechime în muncă este un pas important către recunoașterea valorii educației în sistemul de pensii public. Pensionarii care îndeplinesc condițiile pot beneficia de pensii mai mari, iar această schimbare încurajează și viitoarele generații să își continue studiile.

Actualizarea documentelor la Casa de Pensii este esențială pentru a beneficia de aceste noi prevederi, iar cei care încă nu au făcut acest pas sunt încurajați să acționeze rapid. Începând cu 2025, pensionarii vor simți efectele pozitive ale acestei reforme, ceea ce reprezintă o schimbare binevenită pentru un sistem care încearcă să devină mai echitabil și incluziv.