Pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus în 2024! Calculele au fost efectuate de către șeful Casei de Pensii

Author: Laura Macovei
Actualizat: 08 dec 2023, 15:59

Pensionarii care vor primi 1.500 de lei în plus în 2024! Calculele au fost efectuate de către șeful Casei de Pensii

Sursa: FB Daniel Baciu/PixaBay

Potrivit lui Daniel Baciu, pensia unui român în 2024 va cunoaște o creștere semnificativă în situația în care pensionarul dispune și de un stadiu considerabil de cotizare. 

Vești bune pentru anumiți pensionari. În urma unor calcule efectuate de către șeful Casei de Pensii, anumiți pensionari români vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiei, cu un supliment de 1.500 de lei, în urma ajustărilor din 2024.

Pensionarii care vor primi cu 1.500 de lei mai mult

Șeful Casei de Pensii a oferit un exemplu, pentru a explica în amănunt majorarea pensiei.

„Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile. 

Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare.  Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563

lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei.

Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216 lei”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Antena 3 CNN.

Citește și: Când va fi virată ultima tranșă de vouchere sociale din 2023. Persoanele vulnerabile se pot bucura de o masă caldă de sărbători

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Prin urmare, pornind de la pensia actuală de 6.563 lei, acest profesor va înregistra, după cele două ajustări din 2024, o creștere până la 8.216 lei, reprezentând un spor de aproximativ 1.500 de lei, mai precis 1.653 de lei.

Majorarea de care beneficiază profesorul român, exemplificat mai sus, se datorează și stagiului extins de cotizare pe care l-a acumulat.

Care este metoda de calculare a noii pensii

„După aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei(...).

Această formulă de calcul este cea mai mare noutate și acest lucru a fost agreat și de Comisia Europeană, pentru că acele puncte de fidelitate te stimulează să rămâi în câmpul muncii, să-ţi prelungeşti viaţa activă. 

Pentru acest lucru, noi acordăm nişte puncte foarte importante, sunt substanțiale și cresc cu mult pensia. Aici este, practic, impactul financiar.

Dacă nu aplicam aceste puncte de fidelitate la acest pensionar la 1 septembrie și rămâneam pe vechea formulă de calcul, pensia acestui profesor ar fi fost mult mai mică decât creşterea de la 1 ianuarie, după formula de calcul. 

Aceste puncte de fidelitate fac diferența între cei care vor să iasă la pensie la un stagiu standard de pensionare faţă de cei care vor să-şi continue activitatea în câmpul muncii”, a mai transmis Daniel Baciu.