Pensionarii care vor primi 2.000 de lei în plus la pensie după recalculare. Vor exista și dublări ale pensiilor, anunță ministrul Muncii

Author: Laura Macovei
Actualizat: 10 dec 2023, 13:19

Pensionarii care vor primi 2.000 de lei în plus la pensie după recalculare. Vor exista și dublări ale pensiilor

 
Sursa: Pexels.com

Vești bune pentru seniori. O anumită grupă de pensionari va beneficia de o creștere de peste 2.000 de lei în urma recalculării. În plus, există și pensionari care își vor dubla sumele primite lunar ca pensie. Se va acorda o majorare de 2.100 de lei pentru anumite categorii de pensionari, conform noii formule de calcul aplicate.

Pensia va crește de la 1 septembrie 2024 cu 40%, potrivit ministrului Muncii. Vor exista și dublări ale pensiilor.

La polul opus, există și pensionari care nu vor primi niciun leu la pensie. Cel puțin așa a lăsat șeful Casei Naționale de Pensii să se înțeleagă, faptul că 2.000.000 de pensionari nu vor primi nici măcar un leu, după recalculare.

Un pensionar va primi 2.100 lei după recalculare

Un pensionar va beneficia de o majorare de 2.100 de lei în urma recalculării, conform informațiilor prezentate pe un grup de socializare dedicat discuțiilor despre pensii. În acest context, detaliile referitoare la perioada de muncă și domeniul de activitate al pensionarului au fost expuse pe forum.

Cazul particular al pensionarului a fost discutat pe unul dintre forumurile specializate în pensii, unde un alt pensionar a exprimat interesul de a afla cum îi va crește pensia în urma recalculării.

A menționat că a avut mai multe recalculări de pensie în ultimii ani.

Pensionarul în cauză a avut o pensie de 1.222 de lei în 2017, iar experiența sa de muncă a inclus 18 ani în agricultură, inclusiv în condiții considerate dificile, și o perioadă de cotizare de 40 de ani. A ieșit la pensie la vârsta de 58 de ani, având 40 de puncte conform documentelor din 2017, inclusiv 5 ani munciți în condiții dificile.

Citește și: Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de români trăiesc cu pensia minimă

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Conform informațiilor furnizate, punctajul de pensie al bărbatului a fost de 39 de puncte. În 2019, pensia sa a crescut la 1.489

de lei, iar în 2020, a ajuns la suma de 1.763 de lei.

Pensii 2024. Cum se recalculează pensia

După recalcularea din 1 septembrie 2024, pensia va fi: 39 de puncte realizate plus 0,5 (doi ani de armată X 0,25), la care se adaugă punctele de stabilitate (5 X 0,5+ 5 X 0,75+ 5X1)= 11,75 de puncte de stabilitate. 

Formula de calcul a pensie: VPR (valoare punct de referință, care e 81 lei) X numărul de puncte.

Citește și: Vești proaste pentru români! Din anul 2024, se vor reduce ajutoarele și voucherele

Totalul punctelor este calculat ca suma a trei componente: puncte de contributivitate, puncte stabilite și puncte pentru perioade asimilate și necontributive.

Punctele de necontributivitate includ anii petrecuți în armată, șomaj sau la facultate, fiecare an fiind evaluat la 0,25 puncte.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.