Pensionarii cărora nu li s-au adăugat sporurile la recalculare. Veniturile reale ar putea avea o scădere

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 feb 2024, 17:27
Cine sunt pensionarii ce riscă o reducere a pensiei după recalculare
Sursa: freepik

Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor din luna septembrie, dar veștile aduse de fostul ministru al Muncii nu sunt bune.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a dezvăluit o situație delicată despre recalcularea pensiilor de la 1 septembrie 2024, mai exact care sunt sporurile ce nu au fost adăugate la recalculare, ce le poate afecta venitul roman al pensionarilor din România. Iată care sunt categoriile de români ce pot primi o pensie mai mică.

Marius Budăi a dezvăluit sporurile ce nu au fost adăugate la recalculare 

Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor din luna 1 septembrie 2024, însă aceștia au primit vești proaste de la fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care a menționat că anumite categorii de sporuri nu au fost adăugate la recalculare. Din cauza acestui lucru, pensionarii pot înregistra o scădere a indemnizației lunare de la stat, față de o creștere, așa cum sperau.

Noua lege a pensiilor ce va intra în vigoare nu au fost luate în considerare în noua formulă de recalculare a pensiei, motiv pentru care pensionarii riscă să piardă sume semnificative

din indemnizația lor lunară din partea statului. În această situație se află românii ce nu mai pot furniza dovezi concludente cu privire la aceste sporuri, precum orele suplimentare sau pentru performanță în muncă.

Citește și: Pensii de peste 1000 de euro după recalculare: Care sunt persoanele care ar urma să primească această sumă

Persoanele ce nu pot demonstra că ai lucrat ore suplimentare sau performanța în muncă, nu vor fi incluse în procesul de recalculare a pensiilor, motiv pentru care riscă să piardă majorarea acesteia.

Tot mai mulți români au o dificultate atunci când vine vorba despre aceste dovezi, deoarece firmele, companiile sau fabricile la care au muncit s-au desființat sau nu mai dețin înregistrări relevante. Persoanele norocoase ce au avut acces la aceste dovezi trebuie să le depună la Casa de Pensii, pentru a se asigura că procesul de recalculare este realizat corect.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Ce trebuie să facă românii dacă sporurile nu au fost adăugate?

Procesul de recalculare a pensiilor este unul complex, iar pensionarii trebuie să se asigure că noua lor pensie a fost calculată corect și că au fost calculate toate perioadele de muncă, dar și sporurile aferente sau acordul global pentru sporuri. În caz contrar, Marius Budăi, le recomandă românilor să își ceară drepturile și să se pregătească pentru a acționa în instanță instituția, astfel încât să fie consemnate și renumărate sporurile perioade de muncă, potrivit spynews.ro.

În acest caz, pensionarii au nevoie de mai multe documente care să dovedească munca în companie, ce trebuie să prezinte date esențiale, precum:

a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfășurat activitatea, cu indicarea datei de începere și de încetare a acesteia;
d) funcția, meseria sau specialitatea exercitată;

e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul și temeiul în baza căruia s-a acordat și nu faptul că au fost achitate contribuțiile la CAS.

Pentru a beneficia de aceste sporuri, este important ca românii să înțeleagă că nu este suficientă doar achitarea contribuțiilor la CAS, dar și demonstrarea temeiniciei acordării sporurilor.