Pensionarii din România pierd ajutorul de 1.400 de lei: Suma era virată de două ori pe an persoanelor vulnerabile

Autor: Cristina Mocanu

Pensionarii din România pierd ajutorul de 1.400 de lei

Sursa: freepik.com

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a decis să renunțe la ajutorul de 1.400 de lei oferit pensionarilor cu venituri reduse.

Pensionarii din România cu venituri scăzute primesc o veste dezamăgitoare chiar înainte de sezonul rece: ajutorul de 1.400 de lei, care era oferit de două ori pe an pentru a sprijini persoanele vulnerabile, a fost eliminat. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că acest sprijin, considerat esențial pentru plata facturilor la energie, nu va mai fi acordat din lipsă de fonduri. În locul acestei sume, pensionarii vor primi un ajutor mai mic, ceea ce adâncește dificultățile financiare ale multor seniori.

Ajutorul de 1.400 de lei, eliminat din cauza lipsei de fonduri

Programul care prevedea acordarea celor 1.400 de lei anual era destinat compensării cheltuielilor cu energia. Acesta fusese instituit prin OUG nr. 166/2022 și era vital pentru miile de pensionari care se bazau pe această sumă pentru a-și acoperi facturile ridicate în lunile de iarnă. Ajutorul era distribuit în două tranșe de câte 700 de lei și putea fi utilizat exclusiv pentru plata utilităților, cum ar fi facturile la energie electrică, gaze naturale sau combustibili.

Cu toate acestea, MIPE a anunțat că nu mai există fonduri pentru continuarea acestui program. „Ajutorul pentru compensarea prețurilor la energie, oferit pe loc de consum sau gospodărie vulnerabilă conform OUG nr. 166/2022, a fost disponibil doar pentru anul 2023 și s-a putut utiliza până la finalul lunii mai 2024,” au precizat reprezentanții ministerului, potrivit România TV.

Această decizie a stârnit nemulțumiri în rândul pensionarilor, care se confruntă deja cu creșterea constantă a costurilor la utilități și alimente.

Citește și: Cine sunt pensionarii care ar putea primi un bonus de 50% la pensie. Ministrul Muncii a făcut anunțul

Responsabilitatea acordării unui sprijin similar a fost transferată Ministerului Energiei, care, la rândul său, a delegat sarcina către Ministerul Fondurilor Europene. În acest moment, însă, nu există o soluție clară, iar seniorii sunt lăsați să se descurce pe cont propriu.

Alternativele propuse pentru ajutorul pentru încălzire

În locul ajutorului de 1.400 de lei, pensionarii vulnerabili pot beneficia de un sprijin oferit de autoritățile locale pentru încălzirea locuinței. Acest ajutor este considerabil mai mic, valoarea maximă fiind de 500 de lei, și se acordă doar în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.

Pentru a beneficia de acest sprijin, pensionarii trebuie să îndeplinească anumite condiții de venit:

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

- Venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie sub 1.386 de lei.

- Pentru persoanele singure, venitul nu trebuie să depășească 2.053 de lei.

Citește și: Când vor fi livrate pensiile în ianuarie 2025. Bugetul pe anul viitor nu a fost încă stabilit. Cum ar putea fi afectați pensionarii

Ministerul Muncii a precizat că pensionarii ale căror venituri au fost majorate în urma recalculării pensiilor pot, de asemenea, să beneficieze de acest ajutor, cu condiția ca veniturile lor să fie sub limitele stabilite.

„Persoanele singure și familiile cu venituri mici pot beneficia de ajutor pentru încălzirea locuinței în perioada rece. Acest sprijin este destinat acoperirii costurilor pentru gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi și petrolieri,” se arată într-un comunicat al ministerului.

Totuși, birocrația implicată și valoarea redusă a ajutorului au stârnit critici. Pensionarii trebuie să depună cereri la Direcția de Asistență Socială pentru a accesa aceste fonduri, iar mulți consideră că suma este insuficientă pentru a acoperi cheltuielile reale.

Eliminarea ajutorului de 1.400 de lei reprezintă o lovitură grea pentru seniorii care se bazau pe acest sprijin pentru a supraviețui în lunile de iarnă. În condițiile în care costurile la energie și alte utilități continuă să crească, mulți pensionari se văd nevoiți să facă sacrificii semnificative pentru a-și plăti facturile.