Pensionarul care a primit 9.000 de lei după recalculare: 20.237 de persoane au rămas cu pensia în cuantumul stabilit şi aflat în plată anterior recalculării

Autor: Cristina Mocanu

Un pensionar din județul Buzău a primit o creștere de 9.000 de lei la pensie în urma recalculării.

Sursa: freepik.com

Un pensionar din județul Buzău a primit în plus la pensie, după recalculare, suma de 9.000 de lei.

Un pensionar din județul Buzău a primit o creștere de 9.000 de lei la pensie în urma recalculării. În total, 105.645 de pensionari au fost vizați de recalculare, majoritatea beneficiind de creșteri semnificative.

Pensionarul care a primit suma de 9.000 de lei după recalculare

Conform digi24.ro, în urma procesului de recalculare a pensiilor la nivel național, un pensionar din județul Buzău a beneficiat de o creștere semnificativă a pensiei, primind 9.000

de lei în plus. Astfel, pensia sa lunară a crescut de la 31.000 de lei la aproximativ 40.000 de lei. Această recalculare s-a făcut pe baza criteriului de contributivitate, pensionarul activând în mediul privat și nefiind vizat de reglementările privind pensiile speciale.

Conform datelor furnizate de Casa Județeană de Pensi i (CJP) Buzău, procesul de recalculare a pensiilor a vizat un total de 105.645 de pensionari.

Dintre aceștia, 85.408 persoane au beneficiat de o majorare a cuantumului pensiei, iar 20.237 de pensionari au rămas cu pensia în cuantumul stabilit anterior. În plus, aproximativ 2.600 de pensionari nu au fost incluși în procesul de recalculare din cauza unor decizii judecătorești.

În județul Buzău, recalcularea pensiilor a adus beneficii semnificative pentru majoritatea pensionarilor, 80,84% dintre aceștia beneficiind de o creștere a drepturilor lor. Dintre aceștia, o parte semnificativă a avut majorări de până la 20% (32.298

de pensionari), între 20% și 40% (35.615 pensionari), între 40% și 60% (14.062 pensionari), iar peste 60% au fost majorate pensiile a 3.433 de persoane. În medie, procentul de majorare a pensiilor în urma recalculării este de 27,08%.

Totuși, un procent de 19,16% din totalul pensionarilor nu a beneficiat de majorări, aceștia rămânând cu același cuantum al pensiei stabilit înainte de recalculare. Aceste persoane nu au fost afectate negativ, însă pensiile lor nu au suferit ajustări din cauza criteriilor stabilite prin procesul de recalculare.

Citește și: Data la care poștașii livrează pensiile majorate. Anunțul de ultimă oră făcut de șeful Casei de Pensii

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Pensionarii excluși din procesul de recalculare

Un aspect important al recalculării pensiilor este că aproximativ 2.600 de pensionari din județul Buzău nu au fost incluși în proces. Aceștia au beneficiat anterior de decizii judecătorești care le-au stabilit pensia, fără a se lua în calcul un stagiu complet de cotizare. Din acest motiv, nu au putut fi integrați în aplicația informatică utilizată pentru recalculare. După data de 1 septembrie, acești pensionari vor primi decizii de revizuire, însă pensiile lor vor rămâne neschimbate până atunci.

Talonul de pensie emis pentru luna august 2024 va reflecta drepturile stabilite anterior prin sentință judecătorească.

Carmen Androne, directorul CJP Buzău, a explicat că acești pensionari vor primi pensia stabilită de instanță, iar recalcularea lor va fi efectuată ulterior, pe baza unor noi proceduri. Procesul de revizuire va avea loc după ce aplicația informatică va fi actualizată, iar pensiile stabilite pe criterii de contributivitate vor putea fi aplicate corect.

Cea mai mare pensie recalculată din județul Buzău

Cea mai semnificativă creștere a unei pensii în județul Buzău a fost de 9.000 de lei. Această sumă a fost acordată unui pensionar din mediul privat, care avea o pensie inițială de 31.000 de lei și a ajuns la 40.000 de lei după recalculare. Octavian Troncaș, director adjunct în cadrul CJP Buzău, a precizat că această creștere s-a realizat pe baza contributivității, nefiind vorba despre o pensie specială. Acesta a subliniat că recalcularea a avut un impact semnificativ pentru pensionarii care au avut contribuții mari în timpul carierei lor profesionale.

Pe lângă recalcularea propriu-zisă a pensiilor, Casa Județeană de Pensii Buzău a înregistrat peste 200 de sesizări în ultima săptămână, legate fie de recalcularea pensiilor, fie de acordarea punctelor de stabilitate. Aceste sesizări reflectă preocupările și întrebările pensionarilor legate de procesul în desfășurare.

CJP a reiterat că procesul de recalculare se desfășoară conform legislației în vigoare și că toate cazurile speciale, precum cele stabilite prin hotărâri judecătorești, vor fi tratate corect în perioada următoare.

Citește și: Cum arată scrisoarea oficială pe care o vor primi pensionarii după MAREA RECALCULARE. Anunțul oficial făcut de Casa de Pensii și Ministerul Muncii

Astfel, recalcularea pensiilor în județul Buzău a adus beneficii semnificative pentru majoritatea pensionarilor, cu un procent mediu de creștere a pensiilor de 27,08%. Totuși, o parte dintre pensionari nu au beneficiat de majorări, iar aproximativ 2.600 de persoane vor trebui să aștepte o revizuire ulterioară din cauza unor decizii judecătorești anterioare. Procesul continuă, iar autoritățile se angajează să trateze toate cazurile în mod echitabil.