Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 02 apr 2023, 01:30

Când pică Sf Ilie 2022. Tradiții și obiceiuri de Sf Ilie

Sursa: doxologia.ro

Sfântul Ilie este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an la data de 20 iulie. În ce zi pică Sf Ilie 2022 și care sunt cele mai vechi tradiții și obiceiuri pentru belșug și sănătate.

Sfântul Ilie 2022. Sf Ilie, sau Sfântul aducător de ploi așa cum este acesta cunoscut în tradiția populară, este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an pe data de 20 iulie.

Despre Sf Ilie se crede că și-a ucis părinții la îndemnul diavolului, dar că apoi regretă fapta săvârșită și își cere iertare în fața Domnului, primind odată cu iertarea un car de foc și puterea pentru a-i pedepsi pe demoni.

În jurul sărbătorii Sf Ilie au fost țesute, de-a lungul vremii, o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții care s-au transmis din generație în generație și despre care se crede că, respectându-le cu sfințenie, vor aduce belșug, sănătate și bunăstare.

Citeste si: Acatistul Sfântului Ilie. Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele care se rostește în ziua de Sf Ilie

Când pică Sf Ilie 2022

Când pică Sfântul Ilie 2022 ne arată calendarul creștin-ortodox. Și anul acesta, ca în fiecare an, sărbătoarea Sf Ilie pică pe data de 20 iulie, care în 2022 cade într-o zi de miercuri.

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește ridicarea la cer a Sfântului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul.

Unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Sfântul și marele Proroc Ilie, înger întrupat în carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile, era de origine din Tesvi în Galaad.

Tradiția apocrifă, care a transmis aceste detalii despre nașterea Prorocului, precizează că el era din tribul lui Aaron și deci era preot.

Se spune că la nașterea sa tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

Încă din copilărie, ținea strict toate poruncile Legii și se ținea în permanență în fața lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferentă, post neîncetat și rugăciune arzătoare, care îi făcură sufletul ca focul și făcură din el modelul vieții mănăstirești. 

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 20 iulie 2022: Sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar. Rugăciunea către acest Sfânt Slăvit Proroc este izbăvitoare de păcate și de boli grele

Tradiții și superstiții de Sf Ilie
[Sursa: doxologia.ro]

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sf Ilie 

În credința populara, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpânește fulgerele si ploile. Ilie este redat în imaginația populară ca cel ce si-a ucis părintii la îndemnul diavolului. Își cere iertare pentru fapta săvârșită și primește de la Dumnezeu un car de foc si putere sa-i omoare pe diavoli.

Fulgerul este interpretat ca fiind semnul ca Ilie umbla cu carul de foc spre a-i pedepsi pe demoni, iar tunetul semnul ca a mai omorât un diavol. Roțile carului au zimți si, mergând, sparg cerul, aducând ploaia.

Atât de pornit este Ilie în a se răzbuna pe diavoli, încât Dumnezeu, ca sa-l mai domolească, i-ar fi uscat bratul si piciorul stâng.

Oamenii se însemnează cu semnul sfintei cruci pe vreme de furtuna, ca nu cumva vreun necurat sa se ascundă prin preajma si sa fie fulgerați si ei odată cu diavolul.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste proastă pentru gospodinele care au centrală termică și stau la casă. Ce modificări se anunță?

Exista si credința ca daca omul poarta in ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, matisori de salcie, sfințiți la Florii, va fi ferit de fulgere, potrivit creștinortodox.ro. 

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sf Ilie, transmise din generație în generație despre care se crede că au menirea să atraga belșug, sănătate și prosperitatea în viețile celor care le respectă cu sfințenie. 

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

- purtarea ramurilor de salcie pentru a-i feri pe oameni de trăznete;

- în ziua de Sfântul Ilie oamenii nu lucrează pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor;

- oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;

- tot în aceasta zi, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;

- oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte in lupta cu diavolul;

- dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;

- plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi;

- fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie. 

Ce nu e bine să mânânci până la Sf Ilie 

Una dintre cele mai vechi tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sf Ilie se referă la ce nu e bine să mânânci până la Sfântul Ilie. 

Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi, de asemenea poate arunca grindină sau provoca fulgere şi tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul, motiv pentru care tradiția populară menționează câteva fructe pe care nu este bine să le consumăm până la Sf Ilie. 

Este vorba despre nuci și mere, primele roade ale verii, al căror consum este interzis până în ziua Sf Ilie, tocmai pentru a nu pune în primejdie recoltele și a nu atrage grindina asupra lor. 

Citeste si: Solstițiul de vară 2022: Ritualuri pentru sănătate și spor care se fac în cea mai lungă zi din an