Pentru a face bani, evitați aceste greșeli comune!

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 08 sep 2023, 11:45

Oricât de inteligent sau de bine educat ai fi și oricât de reușit din punct de vedere profesional, pentru investiții s-ar putea să nu iei cele mai bune decizii!

Sursa: PixaBay

Oricât de inteligent sau de bine educat ai fi și oricât de reușit din punct de vedere profesional, pentru investiții s-ar putea să nu iei cele mai bune decizii!

Oricât de inteligent sau de bine educat ai fi și oricât de reușit din punct de vedere profesional, atunci când vine vorba de investiții s-ar putea să nu iei cele mai bune decizii.

Acest lucru se datorează faptului că ești om, ceea ce înseamnă că ești programat să reacționezi în anumite moduri care îți sunt de folos în multe părți ale vieții tale, dar care tind să te contrazică atunci când vine vorba de luarea unor decizii de investiții inteligente, potrivit psihologului Daniel Crosby, autorul cărții "The Behavioral Investor".

"Nu numai că o inteligență ridicată nu este o izolație [împotriva deciziilor financiare proaste], dar ar putea fi un semnal de alarmă", a declarat Crosby.

Dar iată cum stă treaba: dacă ești conștient de mediocritatea ta când vine vorba de piețe, acest lucru te poate ajuta să fii un investitor mai bun.

Pe baza a zeci de ani de cercetări comportamentale de vârf, Crosby a spus că investitorii cad cu ușurință pradă a patru prejudecăți inerente.

Dar atunci când ești conștient de ele, poți lua măsuri pentru a le atenua efectul sau pentru a le valorifica în avantajul tău financiar.

Înclinația ego-ului

Toată lumea are un ego. Acesta ne protejează în multe feluri, în parte prin crearea unui sentiment de încredere- și adesea de încredere excesivă- în propriile noastre abilități și judecăți.

"Ego-ul ne dă jos din pat dimineața", a spus Crosby.

Cei care devin foarte siguri pe ei înșiși au mai multe șanse de a fi rezistenți și de a găsi succesul profesional. "Oamenii care sunt prea încrezători sunt adesea mai fericiți și au mai multe șanse de a fi oameni de afaceri și politicieni de succes. Iar un ego [puternic] ne poate proteja împotriva eșecurilor, a dezamăgirilor și a pierderilor", a spus el.

Dar când vine vorba de investiții, prea multă încredere în sine vă poate costa bani reali. Unul dintre modurile în care acest lucru ar putea apărea atunci când investiți este că vă puteți simți sigur că o anumită companie sau o nouă clasă de active- cum ar fi cripto- va câștiga în viitor. Așa că aruncați o sumă disproporționat de mare de bani în ideea voastră care nu poate pierde.

Dar cercetările sugerează că selectarea cu predilecție a ceea ce credeți că sunt viitorii câștigători, în loc să investiți pe piața mai largă, vă poate afecta randamentele pe termen lung. Crosby a citat statistici care arată că gestionarea activă a fondurilor de acțiuni a avut performanțe mai slabe decât indexarea pasivă în peste 80% din timp pe perioade de cinci și zece ani. Și asta înainte de a lua în calcul comisioanele mai mari pe care un investitor le plătește pentru fondurile gestionate activ.

a spre conservatorism

Investițiile implică întotdeauna riscuri. Dar dorința oamenilor de a rămâne la ceea ce le este familiar sau de a duce prea departe adagiul "investește în ceea ce știi" poate crește de fapt acest risc.

Crosby a folosit exemplul unei persoane care lucrează în industria tehnologică, își cumpără o casă într-un centru tehnologic precum San Francisco și investește în principal în acțiuni din domeniul tehnologiei. Rezultatul: Perspectivele sale financiare vor depinde în mod disproporționat de sănătatea sectorului tehnologic, deoarece își dedică cea mai mare parte a timpului și a banilor acestui sector prin intermediul slujbei sale, al proprietății și al portofoliului său. Când sectorul tehnologic va fi afectat, ea ar putea fi afectată financiar. Un alt mod în care investitorii se lasă adesea pradă obișnuinței este acela de a investi în principal în acțiuni americane, în ideea că acțiunile din afara SUA sunt prea riscante.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Prejudecata atenției

Oamenii au tendința de a acorda o atenție disproporționată știrilor proaste sau evenimente cu grad ridicat de dramatism și probabilitate scăzută (de exemplu, atacuri de rechini sau avioane care se prăbușesc peste clădiri). Ambele pot denatura percepția noastră asupra riscului. Mai mult, supraîncărcarea cu informații- fie că provin din date, cercetări sau știri- poate duce la decizii eronate, deoarece prea multe informații fac dificil să se vadă pădurea din copaci, a remarcat Crosby.

Influenta emoțională

Emoțiile și intuiția noastră ne pot proteja în unele situații dificile sau ne pot ajuta să ne ghidăm. De exemplu,s-ar putea ca în cele din urmă să alegi un partener bun după ani de zile în care te-ai întâlnit cu alții care nu au fost niciodată chiar potriviți pentru tine. Dar ele ne pot determina, de asemenea, să acționăm pripit pe moment și să trecem peste ceea ce știm în mod normal că ar trebui să facem. Gândește-te la gogoși, a sugerat Crosby. Poate că ați primit toată consilierea nutrițională din lume, dar în condiții de stres maxim veți ajunge invariabil la gogoșile cu praf, nu la sparanghel.

Modul în care emoțiile se manifestă pe piețe poate fi costisitor. Dacă vă este activată frica, vă puteți panica și vinde la momentul nepotrivit. Sau, dacă sunteți exaltat, optimismul dvs. vă poate denatura percepția despre cât de mult risc vă asumați cu adevărat cu o investiție.

Investitorii pot încerca să treacă peste prejudecățile lor inerente în mai multe moduri, a spus Crosby. Printre strategiile sugerate de acesta se numără:

Ignorați zgomotul. Nu vă verificați zilnic conturile de investiții. Nu vă concentrați asupra fiecărei oscilații de pe piață. Nu vă înecați în măsurători. Și nu lăsați evenimentele negative să vă influențeze în mod disproporționat deciziile de investiții.

Aveți umilință. Nu puteți prezice viitorul. Și nu veți avea niciodată informații perfecte pentru a face un pariu sigur pe o singură acțiune sau sector.

Diversificați-vă participațiile. În cartea sa, Crosby a explicat acest lucru în felul următor: "Diversificarea este... întruchiparea gestionării riscului egoist. [Este] un semn concret al norocului și al incertitudinii inerente în gestionarea banilor și o recunoaștere a faptului că viitorul este de necunoscut".

Puneți în aplicare un sistem. Automatizarea economiilor și investițiile într-un portofoliu diversificat, indiferent de condițiile de piață, funcționează adesea bine. Același lucru este valabil și pentru a pune automat deoparte o anumită sumă de economii pentru obiective pe termen scurt și urgențe.

"Este vorba mai puțin de procesul perfect și mai mult de a avea un proces", a spus Crosby.

Un exemplu este ideea de "setați și uitați" cu economiile pentru pensie. Angajații care aleg opțiunea din planul lor 401(k) de a-și crește automat economiile ori de câte ori primesc o mărire de salariu se descurcă mai bine decât dacă ar trebui să ia decizii în fiecare lună cu privire la cât să economisească.

Folosiți emoțiile în avantajul dvs. financiar: Un studiu citat de Crosby a arătat că părinții cu venituri mici au fost susceptibili să economisească de două ori mai mulți bani atunci când au un plic destinat economiilor care are o fotografie a copiilor lor pe el. Realizați că nicio investiție nu este perfectă.

Citește și: Cele 5 păcate mortale ale unui schimb valutar Crypto! Le poti evita?

Citește și: Economistul Peter Schiff avertizează că SUA va da faliment!

Citește și: Liderii companiilor care cred că pot inversa îmbătrânirea!