Pentru ce categorie de angajați ar putea crește salariile de la 1 septembrie 2023! Câți bani ar putea primi românii

Author: Lavinia Medrea

Câți bani ar putea primi românii

Sursa: PixaBay

Guvernul ar putea crește salariul minim brut de la 1 septembrie 2023! Măsura face parte dintr-un pachet fiscal care ar trebui să salveze bugetul.

Conform unor surse citate de Capital, salariul minim brut ar putea fi majorat în România de la 1 septembrie. Iată pentru ce categorii de angajați s-ar putea aplica măsura! 

Pentru ce categorie de angajați ar putea crește salariile

De la 1 septembrie, ar putea crește salariile de la 3.000 de lei brut la 3.300

de lei brut. Majorări vor fi, de asemenea și la salariile angajaților din construcții, de la 4.000 de lei brut la 4.500 de lei brut.

Măsurile de majorare fac parte dintr-un pachet fiscal mai mare care ar putea elibera tranșele din PNRR și ar putea scoate România din procedura de deficit excesiv, lucru care poate pune în pericol accesarea fondurilor europene ce aparțin României.

Citește și: Se propune ca voucherele de vacanță să dispară! Peste 1 milion de bugetari riscă să rămână fără tichetele de 1.450 de lei

Deși Guvernul României stabilește creșterea salariului minim, majorarea va fi făcută de mediul privat. Creșterea salariului minim ar putea reprezenta o sursă de venit importantă pentru țară, astfel că se vor încasa impozite pe venit, contribuții de sănătate și de pensii de la salarii mai mari.

Mai mult de jumătate dintre angajați sunt plătiți prost

Eurostat arată că România este la coada clasamentului privind salariul minim lunar.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Grupa 1 cuprinde țări în care salariul lunar variază între 399 EUR- 840 EUR, top care include România și Polonia. Cu puțin peste 600 de euro, țara noastră se află pe locul 20 din 22, doar înaintea Ungariei și Bulgariei.

În cea de-a doua grupă sunt cuprinse țări în care salariile minime sunt cuprinse între 887 și 1304 EUR/lună, iar în a treia cele de peste 1700 EUR/lună.

Citește și: Salarii mai mari începând cu data de 1 septembrie 2023. O nouă majorare urmează să aibă loc din data de 1 ianuarie 2024

„Bună seara. Mă bucur să vin din nou în faţa dumneavoastră, de data aceasta ca premier al României, după prima şedinţă de Guvern. Împreună cu colegii mei am venit după ce am depus jurământul şi am dat prima ordonanţă de organizare a Guvernului.

De asemenea, am dat colegilor mei primele drafturi de ordonanţe pe care vrem să le citim în următoarea şedinţă de Guvern ca să putem să aplicăm cât mai urgent.

E vorba de reducerea preţurilor la alimentele de bază, sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii, plus introducerea energiei verzi în fermele agricole”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a declarat, de asemenea, că noul guvern caută măsuri de scădere a inflației.