Pepene toxic: testul simplu care iti arata ca un pepene este injectat

Autor: B.M.
Actualizat: 22 iun 2020, 13:49
Pepene

Pepene toxic: cum iti dai seama daca pepenele pe care l-ai cumparat este sau nu toxic. La ce semne trebuie sa te uiti.

In perioada verii pepenii sunt la mare cautare datorita faptului ca sunt racoritori si hidratanti. Pepenii au un continut de apa foarte mare, de aproximativ 90%, si in acelasi timp au un continut foarte scazut de calorii: 100 de grame de pepene au aproximativ 30 kcal.

Astfel, consumul de pepene, atat rosu cat si cald, are o multime de beneficii pentru organism: intareste sistemul imunitar, scade riscul de obezitate, diabet si boli cardiovasculare, regleaza nivelul presiunii arteriale, digestia si previne aparitia astmului si a cancerului.

Din nefericire insa piata din Romania este plina de pepene toxic: este vorba despre acei pepeni umflati artificial cu diferite substante. Afla cum sa iti dai seama daca pepenele pe care il cumperi este toxic sau nu.

Citeste si: Mare atenție! Ce se întâmplă daca mănânci pepene roșu cu tot cu samburi

Pepene toxic: cand devine un pepene toxic

De regula pepenii devin toxici prin injectarea anumitor substante, care au rolul de a le accelera cresterea sau de a-i mentine proaspeti mai mult timp. Acesti pepeni devin toxici insa pentru organism, iar consumul lor ar trebui evitat cu orice pret.

Una dintre substantele folosite la injectare este un compus chimic denumit Forclorfenuron. Acesta are dublu rol: grabeste coacerea pepenilor care au fost culesi mai devreme decat trebuia.

In acelasi timp forclorfenuronul pastreaza pepenii in stare buna mai mult timp, avand rol de conservant.

Unii comercianti merg pana la extrem si injecteaza chiar si colorant in pepeni, pentru a-i face sa para copti si buni de mancat la testul dopului.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Multa lume nu stie: care este diferenta dintre pepenii alungiti si pepenii rotunzi! Uite de care trebuie sa cumperi

Pepene toxic: cum iti dai seama daca un pepene este injectat sau nu

Exista mai multe trucuri prin care iti poti da seama daca pepenele pe care urmeaza sa il cumperi a fost injectat sau nu cu substante daunatoare.

In primul rand fii atent la greutate. Atunci cand este ridicat, un pepene rosu trebuie sa se simta greu. Daca ti se pare ca pepenele pe care il ai in mana este prea usor raportat la marimea lui, nu il mai cumpara.

Acorda o atentie sporita si la coaja pepenelui pe care urmeaza sa il cumperi. Daca vezi mici gauri pe suprafata, inseamna ca ai in fata un pepene toxic, care a fost injectat.

Daca ai posibilitatea, pune pepenele intreg intr-un vas mare cu apa. Daca se ridica la suprafata apei atunci pepenele este bun de consumat. In cazul in care ramane la fundul vasului, evita consumul lui.

Citeste si: Cum recunoști roșiile toxice. Ce trebuie să verifici neapărat înainte să le mănânci

Pepene toxic: la ce trebuie sa te uiti dupa ce il tai

Daca pepenele pe care l-ai cumparat a trecut testele de mai sus, verifica si aspectele de mai jos dupa ce il tai. La taiere, samburii trebuie sa fie negri. Daca sunt albi, acesta poate fi un semn ca pepenele a fost injectat. De asemenea, analizeaza nervurile prezente in miezul pepenelui: acestea trebuie sa fie rosii, nu albe.

Ulterior, verifica miezul: un pepene natural are un miez moale, cu aspect nisipos. Daca miezul este lucios si tare, acest lucru indica faptul ca acel pepene a fost injectat. Verifica si cum se prezinta pepenele dupa ce a fost lasat peste noapte in frigider. Daca se usuca, este sigur pentru consum. Daca este lipicios la atingere, inseamna ca are un continut ridicat de nitrati.

Si un ultim test, care iti poate arata daca ai cumparat sau nu un pepene toxic: taie o bucatica de miez si pune-o intr-un pahar cu apa. Daca apa nu isi schimba culoarea, si devine doar tulbure, pepenele este bun. In schimb daca apa devine rozalie, inseamna ca pepenele a fost injectat cu coloranti sau azot.