Perdele sau jaluzele: cum să alegi între cele două opțiuni?

Author: Ana Filip
Actualizat: 25 aug 2023, 13:49

În sfârșit ai ajuns la finalizarea decorului casei și nu mai trebuie decât să te decizi ce să folosești la ferestre: perdele sau jaluzele? Cu toate acestea, pentru a avea un răspuns, ar trebui să cunoști particularitățile ambelor elemente, deoarece fiecare opțiune oferă avantaje, cum ar fi varietatea modelelor, și dezavantaje, cum ar fi costuri de întreținere mai mari și modele limitate. Deci, cum să alegi? Simplu! Îmbinând stilul și dorințele proprii cu ceea ce oferă fiecare opțiune. 

Avantajele și dezavantajele perdelelor

Cea mai cunoscută soluție atunci când vine vorba de decorarea ferestrelor, de a oferi intimitate și de a regla intrarea luminii și a aerului într-un mediu, draperiile tind să se potrivească oricui este fan al decorului mai clasic, romantic sau rustic. Piesele din material textil sunt de obicei o opțiune minunată pentru cei cărora le place să creeze și să amestece tendințe, deoarece pot fi realizate într-o mare varietate de țesături, modele și completate cu accesorii. Acesta, de altfel, este de obicei unul dintre avantajele folosirii draperiilor la ferestre. Vei avea nenumărate posibilități de utilizare în sufragerie, dormitoare (adulți și copii) și chiar băi. 

Perdelele simple, cum ar fi draperiile din voal, sunt mai puțin costisitoare decât jaluzelele. Pe măsură ce personalizezi acest element, prețul poate crește. Dar este o opțiune mai accesibilă atunci când te gândești la curățarea perdelelor și draperiilor, deoarece acestea pot fi spălate acasă, în mașina de spălat. Dacă ai o fereastră foarte mare, cum ar fi o verandă, ar fi mai indicat să utilizezi o perdea specială, deoarece poate fi dificil să folosești jaluzele în mare măsură. Totuși, perdelele au și câteva dezavantaje:

-Se murdăresc ușor. Cu cât materialul este mai dens, cu atât se acumulează mai multă murdărie;

-Ocupă mai mult spațiu;

-Acumulează mai mult praf și poate fi o problemă pentru cei care suferă de alergii.

Avantajele și dezavantajele jaluzelelor

Cei care își doresc un decor mai modern, minimalist și au un mediu planificat în cele mai mici detalii tind să opteze pentru jaluzele. De asemenea, aceste obiecte ajută la reglarea intrării aerului, a luminii, la menținerea intimității mediului, dar sunt mai limitate din punct de vedere al posibilităților de decorare. Acestea împiedică vederea celor care se află în mediul înconjurător către zona externă. Nu este posibilă, de exemplu, o vedere fără întrerupere, ca în cazul draperiilor deschise. Dar jaluzelele tind să compenseze acest lucru din punct de vedere practic și pot fi găsite atât în versiune orizontală, cât și în versiune verticală și într-o mare varietate de materiale - inclusiv țesătură. Poți găsi jaluzele de toate tipurile la http://casadecologistics.ro. Aici vei putea găsi jaluzele verticale ce pot fi din PVC, aluminiu (există o mare varietate de culori) sau blackout (poliester cu fond opac). Formatul lor seamănă cu cel al unei perdele, din cauza verticalității. Acestea pot fi sub formă de lame (benzi înguste) sau în format panou, folosind trei până la patru foi pentru a acoperi lungimea ferestrei. Jaluzelele de la casadecologistics.ro sunt de cea mai bună calitate. Tot aici poți găsi și perdele și draperii. Colecția este una impresionantă și și opțiuni diverse de dimensiuni.

Iată câteva avantaje de a avea jaluzele în casa ta:

-Oferă un aer mai modern întregului spațiu;

-Versiunile din metal sau PVC pot fi curățate doar cu o cârpă uscată;

-Sunt ideale pentru spații mici deoarece sunt mai puțin voluminoase;

-Reprezintă acoperirea ideală pentru persoanele alergice sau cu probleme respiratorii.

Desigur, există și mici dezavantaj. Deși mulți tind să spună că acestea au prețuri mai mari decât perdelele, magazine precum casadecologistics.ro îți poate face oferte rentabile. Un alt dezavantaj ar fi faptul că jaluzelele au dimensiuni standard, iar pentru spații mai mari, trebuie să le faci pe măsură.

Când alegi perdele și când alegi jaluzele

Dacă avantajele și dezavantajele descrise mai sus nu au fost totuși suficiente pentru ca tu să faci o alegere, putem evalua folosirea draperiilor sau jaluzelelor și prin analiza altor elemente din mediu.

Casă sau apartament? Poți face alegerea ținând cont de tipul tău de locuință. Dacă locuiești într-o casă sau un apartament, fără vecini în apropiere, îți poți permite să folosești jaluzele, care îți permit să vezi mișcarea din afara locuinței. Jaluzelele închise protejează mai multă intimitate a locuitorilor acelui spațiu.

Un alt factor de luat în considerare atunci când decizi este să înțelegi cum este deschiderea ferestrei în cauză. Dacă este o fereastră care se deschide spre exterior sau un model glisant, poți alege atât perdeaua, cât și jaluzeaua. Dar dacă fereastra ta este una care se deschide spre interior, ar fi mai bine să alegi perdelele și draperiile pentru a avea spațiu pentru deschiderile ferestrei fără să te lovești de nimic.

Dimensiunea camerei te poate ajuta să faci cea mai bună alegere atunci când alegi între perdele sau jaluzele. Dacă spațiul este mare sau dacă vrei să îi ai un aspect mai intim și mai confortabil, optează pentru perdele. Ele pot fi închise complet atunci când există mult soare/lumină în cameră și ajută la construirea acelei aurei primitoare.

Pentru spații mici, alege jaluzele. Acest lucru se datorează faptului că lumina ajută la extinderea mediului și a simțului tău de spațiu, efect care poate fi obținut mai ușor cu jaluzelele din material textil, de exemplu, în culori deschise.

După cum am văzut, alegerea între perdele sau jaluzele poate fi dificilă doar din cauza posibilităților pe care le oferă ambele variante. Acestea pot fi folosite în camere diferite, sunt realizate în materiale și modele diferite. Au și dezavantaje, dar și multe avantaje fiecare dintre ele. Important este faptul că există o modalitate de a obține decorarea la care visezi fie cu perdele sau jaluzele. Intră pe casadecologistics.ro pentru a vedea ce opțiuni ai și pentru a face alegerea cea mai inspirată.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.