Pericol de infectare cu virusul West Nile. Trei persoane au decedat în țara noastră după ce țânțarul comun a devenit imun la insecticide

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 23 mai 2024, 02:30

Institutul Naţional de Sănătate Publică trage un semnal de alarmă cu privire la infectarea cu virusul West Nile. Șapte cazuri au fost confirmate în intervalul 6 iunie- 17 august. Trei persoane au decedat în România, iar cercetătorii nu vin cu vești bune.

În urma unui studiu efectuat în Belgia s-a descoperit faptul că țânțarul comun, cel care poate provoca virusul West Nile, a devenit imun la insecticide.

Pericol de infectare cu virusul West Nile în România

Mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile au fost înregistrate într-o perioadă scurtă, la noi în România. Dintre cele șapte persoane depistate pozitiv, trei pacienți au decedat.

Citește și: Pastila de țânțari e apa plată! Trucul care te ajută să scapi rapid de micile insecte

Virusul West Nile poate fi provocat în urma înțepăturii de țânțar, țânțarul comun fiind întâlnit în Europa. Din păcate, un grup de cercetători din Belgia au descoperit faptul că țanțarul comun a devenit rezistent la insecticide.

Citește și: Numărul cazurilor de infectare cu West Nile în România a crescut. 14 persoane au fost infectate doar în ultima săptămână

În urma acestui studiu a rezultat faptul că lupta cu febra provocată de virusul West Nile va fi mult mai grea, iar cazurile de infectare ar putea crește semnificativ. Potrivit Institutului de Medicină Tropicală din Anvers (ITG), țânțarul comun ar fi dezvoltat o rezistență la permetrinul, deltametrinul, malationul, bendiocarbul şi DDT.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cercetătorii sunt îngrijorați în urma studiului efectuat

„În faţa acestor riscuri de contaminare, în special al răspândirii febrei West Nile, reacţia este adesea de a dispersa insecticide.

Dar, odată cu această rezistenţă, acest mijloc de control nu va mai fi o opţiune, iar noi vom fi mai vulnerabili”, susține Institutul de Medicină Tropicală din Anvers (ITG).

Citește și: Pericolul care ne paste in vara! Adina Alberts avertizeaza: "Sa nu vorbeasca doar de valul doi de SARS-CoV-2, ci si despre...

În cazul în care țanțarul dezvoltă o rezistență la metodele clasice, cercetătorii s-au gândit la controlul biologic şi la ajutorul inteligenţei artificiale.

Virusul afectează caii și păsările, dar în ultimii ani s-a răspândit și-n rândul oamenilor, iar în cazuri rare poate duce chiar și la deces.

Trei persoane au decedat în România în perioada 6 iunie- 17 august în Satu Mare, Ilfov şi Dolj, iar simptomele sunt asemănătoare gripei.

Citește și: Metode naturale de a tine tantarii la distanta. Sigur nu dai gres

”Incidenţa cazurilor pe grupe de vârstă ilustrează faptul că grupa de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani”, au declarat pentru Gândul reprezentanții Institutului Cantacuzino.

Medicii recomandă evitarea expunerii la țânțari, utilizarea substanțelor chimice repelente pentru țânțari, împiedicarea pătrunderii țânțarilor în casă, asigurarea desecării bălților de apă din jurul gospodăriei, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiului menajer din gospodărie.

 

Taguri: