Pericol de moarte pentru o familie din Vaslui! Uite ce au descoperit în urma unor săpături în curte

Autor: Andrei Costanda

Pirotehniștii din județul Vaslui au reușit să extragă în siguranță muniția neexplodată

Sursa: PixaBay

În urma unor săpături în curte, o familie din localitate Știoborăni a avut un șoc când au văzut ce se afla sub casa lor.

În localitatea Știoborăni, comuna Solești, județul Vaslui, s-a desfășurat o operațiune amplă de asanare a unor elemente de muniție rămase neexplodate din perioada conflictelor militare din prima jumătate a secolului XX. Evenimentul a avut loc după ce, în timpul unor lucrări de construcție a unui gard, muncitorii au descoperit muniția.

Explozibil din prima jumătate a secolului XX descoperit în urma săpăturilor

La fața locului s-au deplasat de urgență specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui.

În urma cercetărilor, echipa de pirotehniști a identificat și ridicat opt elemente de muniție de tip lovitură de grenadă Panzerschreck, calibrul 88 mm. Aceste elemente de muniție, extrem de periculoase datorită stării lor neexplodate, au fost ulterior transportate în siguranță la un depozit special construit pentru depozitarea munițiilor neexplodate și ne dezactivate. Aici, ele vor fi neutralizate la o dată ulterioară, pentru a elimina orice risc potențial.

Citește și: „Era un vânzător ambulant”. Povestea de viață a lui Caner Cindoruk, protagonistul serialului „Infidelul”

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Citește și: Alexandra Rafila și șefa Colegiului Medicilor, noi declarații după anchetele privind decesele în lanț de la Spitalul Pantelimon: „Sunt acuzații extrem de grave, iar dacă se confirmă..””

Avertisment emis de autorități

Pentru a preveni eventuale tragedii în situația descoperirii unor astfel de elemente, autoritățile au emis o serie de recomandări stricte pentru populație.

Este interzisă lovirea, mișcarea sau manipularea munițiilor găsite, fie ele îngropate sau la suprafață. De asemenea, nu este permisă comercializarea acestor obiecte prin agenții de colectare a deșeurilor feroase și neferoase, aprinderea focului în apropierea lor, introducerea lor în foc, topirea elementelor metalice, tăierea acestora cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură. Totodată, utilizarea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte sau folosirea pulberilor și explozivilor proveniți din muniții în scopuri artizanale sunt interzise.

Autoritățile subliniază importanța demontării focoaselor sau a altor componente doar de către personal specializat și avertizează asupra pericolului extrem pe care îl reprezintă utilizarea acestor elemente pentru joacă de către copii. Cetățenii sunt obligați să anunțe urgent descoperirea oricărei muniții neexplodate prin numărul unic de apel 112, conform articolului 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015.

Intervenția promptă a autorităților a prevenit o posibilă tragedie, iar explozibilul urmează să fie neutralizat într-un cadru controlat, eliminând astfel orice risc pentru comunitate.

Acest incident subliniază importanța respectării recomandărilor autorităților și a apelării imediate la numărul de urgență în cazul descoperirii oricăror elemente de muniție neexplodate.