Pericol în Marea Neagră! O mină marină a fost descoperită în apropiere de Costinești. Forțele Navale au intervenit

Autor: Diana Bostan

O posibilă mină marină a fost văzută în Marea Neagră

Sursa: Facebook: Ministerul Apărării Naționale

O mină marină a fost descoperită, joi, în Marea Neagră, în apropiere de Costinești. Forțele Navale intervin pentru a o dezamorsa.

Ministerul Apărării Naționale a transmis un comunicat joi, 7 martie, cu privire la o misiune de căutare și intervenție în Marea Neagră asupra unei posibile mine marine. Acesta ar fi cel de-al șaselea incident de la începutul războiului din Ucraina.

Forțele Navale desfășoară o misiune de căutare și intervenție în Marea Neagră pentru identificarea unei posibile mine marine

Miercuri, 6 martie, o mină marină a fost semnalată de către pescarii aflați în largul mării, în apropierea localității Costinești.

Aceștia se aflau la bordul unei bărci, aproximativ la o milă marină depărtare de țărm, când au observat un obiect suspect asemănător cu o mină. În urma constatării, pescarii au contactat imediat serviciul de urgență la numărul 112, furnizând informații precise cu privire la locul observării și indicând prezența unui posibil dispozitiv exploziv în zonă, notează digi24.

Echipa specializată de scafandri de luptă EOD, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, și un elicopter PUMA Naval, sub coordonarea Ministerului Apărării Naționale, au demarat joi, 7 martie, la ora 7.00,

o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești- Tuzla- 23 August- Mangalia.

Citește și: O navă românească a lovit o mină în Marea Neagră- 75 de marinari se aflau la bord. Autoritățile, în alertă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ministerul Apărării Naționale a transmis că această acțiune are scopul de a localiza și evalua un obiect plutitor, cu posibilitatea de a fi o mină marină. Echipa de scafandri de luptă este specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, iar operațiunea este concepută pentru a asigura securitatea și navigația în zona respectivă.

„Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD din cadrul Forțelor Navale Române, specializată în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00,

o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești -Tuzla- 23 August- Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină.”, a fost comunicatul transmis de Ministerul Apărării Naționale pe pagina de Facebook.

Autoritățile lucrează la identificarea și dezamorsarea minei marine 

Ministerul Apărării Naționale a comunicat că, în urma semnalării obiectului suspect în largul mării, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus imediat adoptarea măsurilor necesare pentru a trimite nava militară, echipa de scafandri de intervenție și elicopterul PUMA Naval în zona maritimă indicată, în scopul investigării situației.

După declanșarea atacului militar al Federației Ruse asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022, Marea Neagră a devenit un teatru al acțiunilor militare, cu consecințe directe asupra securității regionale. În această perioadă tensionată, Forțele Navale Române au intervenit în mod activ, reușind să distrugă un total de 95 de mine marine, semnalând astfel a șasea intervenție de acest gen în zona maritimă din nordul României, unde conflictul continuă să se desfășoare.

Citește și: Peste 300 de militari români și străini se antrenează în Marea Neagră, pentru a lupta împotriva dispozitivelor explozive

O contribuție semnificativă la aceste acțiuni a avut-o Centrul 39 Scafandri, care, în luna martie a anului 2022, a distrus prima mină marină în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. Această operațiune crucială a avut loc la aproximativ 70 de kilometri travers de Capu Midia, reprezentând un demers esențial în eforturile de menținere a securității în Marea Neagră și protejare a intereselor naționale.