Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni

Autor: Bianca Vidoi

Legume și fructe contaminate cu pesticide în piețele din România

Sursa: freepik

Sezonul fructelor și legumelor proaspete a venit, motiv pentru care producătorii au apelat la pesticide.

Mai multe piețe din România au intrat în vizorul Autorității Fitosanitare, ce au descoperit nenumărate nereguli ale fructelor și legumelor comercializate pe tarabele românilor. Pentru a se asigura că producția fructelor și legumelor din România nu o să fie afectată de dăunători, producătorii locali și nu numai, au fost nevoiți să folosească pesticide pentru o recoltă bogată.

Legumele și fructele au fost contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni

Românii au așteptat timp îndelungat producțiile românești de fructe și legume, iar acum că acestea au apărut pe tarabele piețelor din România, au fost descoperite mai multe nereguli cu recoltele actuale. Autoritatea Fitosanitară a realizat controale și teste pe pesticide, iar din cele 1.884 de probe analizate în laborator, 25 de fructe și legume testate au fost găsite cu nereguli.

Aceste 25 de fructe și legume des consumate în sezonul cald au fost găsite cu un nivel de pesticide peste limita admisă.

Cele mai contaminat aliment de pe tarabele din piață sunt roșiile provenite din Matca, județul Galați, ce au avut 7 probe contaminate. Ceapa verde se află pe locul următor, fiind descoperite 5 probe contaminate, după care urmează spanacul și căpșunele, ce au avut trei probe contaminate.

Citește și: Salata care a înnebunit internetul! E gata în 5 minute și necesită doar 3 ingrediente

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ileana Sterp traversează o perioadă dificilă din viața sa! Soțul său a fost implicat într-un accident: „Sunt momente grele pentru noi ca familie.”

Mărarul și pătrunjelul din piețe au avut două probe contaminate, în timp ce merele, fasolea verde și vinetele au atras asupra lor o singură probă contaminată. Această situație nu se rezumă doar la fructele și legumele produse în România, ci și cele importate din Turcia și Egipt, portocalele, căpșunile, vinetele și dovleceii fiind afectate de pesticidele folosite pentru combaterea dăunătorilor, potrivit gandul.ro.

Cum putem alege cele mai bune fructe și legume?

Pentru a ne asigura că fructele și legumele pe care le alegem de pe tarabele din piață sunt cât mai curate, putem folosi mai multe metode prin care să observăm prospețimea produselor. Specialiștii recomandă ca fructele și legumele pe care le alegem să fie ferme la atingere, puternic colorate şi fără semne.

Trebuie să apăsăm uşor cu degetul şi rămâne o mică adâncitură.

După câteva secunde îşi revine la loc. Să vedem în primul rând luciul care e pe ele şi să nu ducă către o culoare maronie închisă. Ne uităm tot timpul, zicem noi, la codiţă. Să fie codiţa verde", potrivit observatornews.ro.

Este recomandat să evităm cât mai mult cu putință fructele și legumele pătate, cu semne de mucegai sau decolorate, deoarece aspectul lor exterior poate atrage atenția asupra problemelor pe care fructele și legumele le au la interior.

În cazul în care atingem alimentele pe care vrem să le cumpărăm și acestea sunt prea moi, atunci există șanse mari ca fructele și legumele respective să fie prea coapte sau încep să se strice.